(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #160 – slow the fuck down

Tijd is relatief. En toch lijkt niemand dat te geloven. Alles moet snel, geduld is vaak ver te zoeken. Weet je hoelang ik al gitaar speel? Bijna 40 jaar en nog elke dag leer ik nieuwe dingen, niet alleen hoe ik mij beter kan uitdrukken op dat instrument, maar ook over muziek in het algemeen. Ik leer nog altijd beter te luisteren, ontdek steeds diepere lagen in bepaalde muziek. Het is als het kijken naar een goed schilderij of het herhaaldelijk lezen van een goed boek. Dat heeft niet slechts één dimensie maar een onbegrensde diepgang. Daarom gaat zoiets ook een eeuwigheid mee, omdat er voor iedereen iet nieuws uit te halen valt.

In quarantaine wordt je geduld misschien op de proef gezet. Maar er ligt ook een kans. Een kans om de relativiteit van tijd te ervaren. Omdat er alleen maar een nu is. En dat nu verplaatst zich simpelweg telkens weer. Als je geduld hebt.


https://twitter.com/bottejellema/status/1244624751026462723?s=20

Ik ben het met Botte eens. Wat praten die Amerikanen toch snel! En wat heeft dat toch weinig nut. Als je rustig praat komt de boodschap simpelweg beter over. Je kunt dus veel beter rust in de editing inbouwen dan de boel te willen gaan versnellen. Sterker nog: je kunt zelfs rustmomenten voor de luisteraar inbouwen als er iets verteld wordt dat even zal moeten indalen bij die luisteraar. Editing is bovenal een spel van dynamiek, het moet een beetje grooven als het goed is. Praten is muzikaal, we praten melodisch, op verschillende toonhoogtes om expressie in onze stem te leggen en we doen dat op ritme, niet heel vierkant maar juist een beetje swingend.

Kortom: die Amerikanen kunnen nog veel van ons leren 😁 En wij weer van de Fransen…

Welke cijfers kunnen we geloven?

De een beweert dat door het coronavirus de luistercijfers inzakken:

Since early March, when concerns around the coronavirus started to get more severe, people have been listening to podcasts a lot less.

Iets wat Chartable trouwens ook zegt:

Downloads are down; listening is down more

Maar Podigee beweert precies het tegenovergestelde:

So let us note: Yes, in times of Corona definitely more podcasts are being downloaded. Of course, we also have our theories regarding the increasing web player access: We believe that a lot of people currently are spending time in front of their computers in their home office or during curfew, and sometimes even listen to podcasts there. 

Wat mij betreft hebben we niets aan deze vage cijfers en beweringen.

Switched on poop?

Als muzieknerd luister ik met een lichtelijk noodzakelijk verplichtingsgevoel naar de populaire podcast Switched on Pop. Ik hou wel van een podje analyse, dat zal je begrijpen. Helaas komt Switched on Poop soms met zotte analyses waar ik dan billenknijpend naar moet gaan zitten luisteren. Recentelijk ging men wel heel flink over de scheef in de aflevering die men over het lied Happy Birthday maakte. Ik voelde me genoodzaakt op twitter erop te reageren. Maar mijn reactie was aan dovemansoren gericht.

Nu is muziektheorie natuurlijk geen exacte wetenschap, maar toch…

Spotify stats voor Anchor

Anchor introduceerde van de week nieuwe inzichten voor haar gebruikers. Sinds Anchor werd overgenomen door Spotify wordt die band steeds meer zichtbaar. Zo biedt men nu gedetailleerde luistercijfers van podcast in Spotify. Nu is Spotify niet representatief voor alle luisteraars maar misschien biedt het wat houvast.

Maar nogmaals: als je de cijfers niet 100% zuiver hebt, welke conclusies kun je er dan aan verbinden? (voel je vrij hierop te reageren hoor!)

Spotify verwijdert virus gerelateerde afleveringen

Spotify blijkt afleveringen over het corona-virus te verwijderen als ze afkomstig zijn van shabby accounts, kwakzalvers en andere gekkies.

SoundCloud introduceert knop voor financiële steun tijdens de crisis

SoundCloud biedt de mogelijkheid om een support-knop heel duidelijk op je profiel af te beelden. De supportknop kan gekoppeld worden aan bijvoorbeeld PayPal voor donaties, Patreon en nog een paar andere webservices. Petje.af staat er niet bij maar ik kon dat via een formulier doorgeven aan SoundCloud. Misschien wordt dat later dus nog toegevoegd.

Ik vind het een geweldig idee! Mijn VERVORMER podcast is nu gekoppeld aan mijn PayPal (op account van mijn eenmanszaak Melodiefabriek) voor donaties op SoundCloud want ook ik ondervind financiële hinder.

Zie het SoundCloud blog voor uitleg:

Open Podcast Directory

via @Podcastnetwerk

Craig Constantine heeft iets slims bedacht: via het DNS txt record wil hij podcasts gaan indexeren. Om zo een soort telefoonboek van podcasts te generen.

Het voordeel van deze methode is dat je bij een wijziging van de RSS-feed alleen de DNS hoeft te wijzigen ipv de feed te laten redirecten voor bestaande abonnees tot in de eeuwigheid en de nieuwe feed aan alle podcastservices zult moeten doorgeven. Kortom: op één centraal punt wordt de feed geregeld. Onwijs slim en gemakkelijk dus!

Elke podcaster met een eigen domein kan dat vrij eenvoudig instellen. In het txt record moet de RSS-feed vermeld worden op een specieke manier:

  1. Zoek de feed URL op.
  2. Creëer de volgende string: v=opd1 url=<url> waarbij je <url> natuurlijk vervangt door de URL van jouw podcast.
  3. Vervolgens ga je naar de DNS instellingen van jouw domein en voegt een TXT record toe met de string uit stap 2.

Bloedsimpel dus. Hoe die Open Podcast Directory er precies uit gaat zien is nog de vraag. Deze methode kan ook gebruikt worden door podcastapps die ipv de podcastfeed dus de DNS kunnen gaan uitlezen. De vraag is of dat ook gaat gebeuren. Ik hoop dat Craig op wat aandacht voor zijn vondst mag rekenen. Het voldoet 100% aan de voorwaarden en specificaties van het open web. Totaal win/win dus. Voor mijn podcast VERVORMER heb ik het gelijk ingesteld.

Publiciteit met podcasts

Bart van Maanen heeft een handige gids gemaakt in PDF-formaat voor een ieder die een podcast als publiciteitsmiddel wil gaan inzetten. Als abonnee van de nieuwsbrief van Klankplank kun deze gids gratis downloaden:

https://klankplank.nl/publiciteit-met-podcasts/

Nieuwe VERVORMER

Aanstaande maandag gaat er weer een nieuwe VERVORMER verschijnen. Met ditmaal een toffe uitgesproken gast, zoals ik het graag zie en hoor. En de vrijdag erop heb ik er nog eentje in petto. Je snapt het, hier in de bunker met het naampje Raapey Road wordt niet stilgezeten…

Tot zover. Ik hoop dat je het goed maakt. Goede groet!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.