Liever een computer dan een mens

Komende jaren gaan we meemaken dat alles wat door een computer gedaan kan worden ook door een computer gedaan gaat worden. Als je nu bij een kantoor naar binnen gluurt dan zie je tientallen mensen achter de computer zitten. De ene stuurt het door naar de ander die ergens zijn goedkeuring om moet geven. Vervolgens zitten daar weer een paar mensen op te wachten, waarvan er 3 ziek zijn en 1 op vakantie is. Over een maand vergaderen ze over dat stuk en stellen ze de plannen bij. Opnieuw wordt er een discussiestuk rondgestuurd per email. Vaak worden die stukken door iedereen uitgeprint.

De reden waarom we het automatiseren is omdat computers efficiënter zijn. Ze doen gewoon hun ding zonder te zeuren. En zonder dat er een ego in de weg zit of er onverwachts een persoonlijk conflict met die en die tussendoor komt. Nog een keer: computers werken efficiënt. Super efficiënt.

En in de muziek werkt dat net zo. Hoewel ik een enorme liefhebber ben van de interactie met musici, breek me de bek niet open over wat voor een gezeik het je soms geeft. Mensen zeiken, zeuren en hebben ego’s waar soms niet mee te werken valt. Hooguit met wat poen kan je nog zeggen: bek houden, spelen! Dus ja, ik snap wel waarom ik heel graag alleen achter een laptop muziek maak. Er is niemand die mij op de lip zit en vrijwel alle sounds kan ik alleen uit dat ding halen. Ik heb geen drummer of orkest nodig. Okay, het is wat eenzamer, maar je bent van het gezeur af.

Ook in het boek van Ken Scott ‘Abbey Road to Ziggy Stardust’ lees ik erover dat gezeur. Over orkesten met musici die begonnen te mokken wanneer een Paul McCartney of een Mick Jagger instructies begonnen te geven over wat ze moesten spelen. Als ‘ordinaire’ popmusicus met wilde haren mocht je dat niet van de conservatieve heren eisen. Nu jaren later gebruikt menig Hollywood-componist de violen en blazers die op de harde schrijf van zijn computer staan. Gewillig kan hij deze instrumenten alles laten spelen wat hij wil, gedienstig zonder te mokken. Alle filmscores worden zo gemaakt.

Bezuinigen op mensen die ooit deel uitmaakten van het creatieve proces, het is heel logisch. De boek-tjak-drummers vervangen door een drumcomputer die gedienstig de maat slaat. Vrijwel alle popmuziek vandaag de dag maakt er gebruik van. En ja, een echte drummer klinkt vaak veel lekkerder, maar het geeft ook veel meer gezeik.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Liever een computer dan een mens, werd mij ooit eens toegeroepen door de financieel directeur van Siemens toen hij zijn jaarcijfers presenteerde voor het hogere kader van de onderneming en ik de multidiapresentatie mocht begeleiden. Want zélf de afstandbediening voor de volgende dia indrukken kon hij natuurlijk niet. Na een uitvoerige generale repetitie waar alle dia’s op volgorde werden gecontroleerd aan de hand van zijn gesproken inleiding werden de zes diaprojectoren in twee frames opgesteld achter een doorzichtscherm. Blijkt de goede man tijdens zijn toespraak zijn tekst te gaan wijzigen waardoor dia 12 naar voren moest worden gehaald!?! Meneer ’t Hart doet dat wel even, vertrouwde hij de zaal toe. Dat gaat natuurlijk never nooit niet. Want dan moeten de projectoren die in het frame staan eruit worden gehaald, de dia worden gezocht, eruit worden gehaald en alle dia’s een plaatsje naar voren worden geschoven. Dus toen ik dat met mijn hoofd tussen het zwarte kaderdoek aan de man en de zaal meedeelde kreeg ik de volgende wens naar mijn hoofd geslingerd: meneer ’t Hart kunnen wij de volgende keer beter vervangen door een computer. Ik heb na de presentatie van de jaarcijfers nog nooit zoveel schouderklopjes gekregen van collega’s die de man niet mochten. Binnen het jaar was hij overgeplaatst naar Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.