Zappen en klikken: waar ben je naar op zoek dan?

Al eerder schreef ik over ‘Concentratiespan mensen neemt af’. Over aandacht dus.

Ik ben nog van de generatie die de introductie van Nederland 3 heeft meegemaakt. Daarvoor had je de keuze uit 2 televisie zenders. Hele gezinnen keken dus de hele avond naar Nederland 1 of Nederland 2. En om van zender te switchen moest er iemand van de bank opstaan om het zender-knopje om te zetten.

Maar bij de introductie van commerciële televisie ging het ineens hard. Commerciële televisie inderdaad, daarvoor hadden we dus alleen niet-commerciële televisie. En door meer zenders kocht vrijwel iedereen een televisie met afstandsbediening waardoor het zappen een Van Dale woordje werd. Juist tijdens de reclameblokken van commerciële televisie werd er gezapt.

Vandaag de dag vraag ik me af waarom wij thuis nog een televisie-abonnement hebben. We kijken bijna nooit televisie zonder de laptop op schoot. En vaak kijk ik bijvoorbeeld een documentaire op Vimeo met een hoofdtelefoon op en mijn vriendin een Uitzending Gemist. Dan gaat natuurlijk de televisie uit.

Qua aandachtsspanne is de verveling alleen maar toegenomen. We zappen en klikken sneller weg dan ooit tevoren. De keuze is simpelweg veel groter en we zijn wellicht veel onrustigere consumenten geworden. Zeg eens zelf: hoe snel klik jij weg? Kijk jij ook naar hoe lang een video nog duurt? Misschien klik jij wel nooit op video’s omdat ze gewoonweg te tijdrovend zijn? Of lees je nooit een lange blogpost? Alles wat teveel tijd kost, wordt al snel weggeklikt. Maar waarom? Je klikt weg en gaat naar de volgende site, om ook daar weer voor even iets snel te lezen om weer door te klikken naar een andere site. Waarom doe je dat toch? Om een grote hoeveelheid diversiteit op te pikken? Om niets te willen missen?

Maar waar ben je naar op zoek dan?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

7 reacties

 1. Hier hebben we een beamer i.p.v. een TV. Ideaal wat mij betreft. Haal hem alleen maar uit de kast voor films / documentaires eigenlijk. Of voor een ouderwets ‘dia’ avondje. ;-)

  Dat hele commerciële TV gebeuren is trouwens ook wel flink achterhaald aan het worden zo langzamerhand met digitale TV + opname functies.

 2. qua aandachtsspanne weet je dat ik na een halve seconde ongeveer al draai op mijn stoel. maar sinds ik zelf kan beslissen wanneer ik een uitzending (gemist) kan kijken merk ik juist dat ik beter geconcentreerd kijk en luister. misschien moeten we de tv echt de deur uit gaan doen, als deze bolletjestv het begeeft. (aangezien ik die foeilelijke flatscreen niet in ons huis wil …) ;-)

 3. ‘Waar ben je naar op zoek dan?’ Da’s de hamvraag. Zappend vind ik het zelden in ieder geval. Maar na de verhuizing heb ik de kabel ook niet meer in de televisie gestoken. We kijken via de laptop naar uitzendinggemist, of series per download. Heel gericht kijken dus. Dat geeft rust.

 4. Je zapt in de hoop niks te missen en op zoek naar het andere dat je verrast. Waar je een blij gevoel van krijgt. Vandaar dat er steeds meer gezapt wordt. Want waar word je nog blij van op tv? Op het moment dat je de afstandsbediening (noem het maar gerust aftands-bediening) pakt geef je al aan dat je weg wilt van waar je naar kijkt. De reden dat ik naar mijn tv(-scherm) kijk is hoofdzakelijk de kwaliteit (grootte, scherpte) van het beeld en het geluid en de kijkstand die ik daarmee in kan nemen. Meestal op zoek naar het nieuwe andere. Zap dan ook makkelijk tussen drie onderwerpen waarbij de reclame veelal de reden van zappen is. Niet alle zenders vallen tegelijk in het reclameblok. Films bekijken wij altijd later zodat reclame niet stoort en wij zelf onze pauzes kunnen bepalen. Maar bijna altijd vind ik kijken naar tv zonde van mijn tijd. Ik geef liever (bloggen, vloggen) dan dat ik neem in een goed tv-huwelijk gesproken.

  1. Is het leven niet een kwestie van de rommel overslaan en je richten op de goeie dingen? Je kunt maar 1 kant op kijken. Kijken en luisteren is altijd een keuze.

   Interessant onderwerp. En ik betrap me erop dat de idioten van deze wereld te vaak mijn aandacht krijgen. Ik wind me erover op en neem ze veel te serieus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.