JagtenNa afloop van de film Jagten blijft een man heel lang en aandachtig in zijn stoel zitten. Hij heeft mij ook geraakt die film en toch vraag ik het me af: waarom heeft de film de man zo geraakt?


Reacties

19 reacties op “Jagten”

 1. Waarom heeft de film jou zo geraakt?

  1. Het verhaal gaat over een werknemer van een kinderdagverblijf die onterecht beschuldigd wordt van misbruik van jonge kinderen. Al zijn vrienden worden ineens vijanden. Het laat de machteloosheid zien als je met stompzinnige idioten te maken krijgt. Zeer indringend gefilmd, prachtig acteerwerk. Ligt een beetje in het verlengde van Festen maar is qua verhaallijn eerder het tegenover gestelde.

   De film is echt geweldig gemaakt. Ik ken helaas geen enkele Nederlandse filmmaker die dit ook zou kunnen. Nergens wordt Jagten plat, of theatraal. Ook de muziek blijft overal ‘klein’. Geen groteske meukmuziek die ik de hele tijd bij Nederlandse producties hoor. Met liefde gemaakt. Niet gekeken naar hoe anderen het doen, maar vanuit de emotie is hier gewerkt. En die emotie is voelbaar en raakt dus.

   1. Mooi, duidelijk antwoord. Ben benieuwd hoe die man in de zaal over de film dacht.

    1. Ja, waarom ben jij ook benieuwd naar het verhaal van die man?

     1. Om te horen of hij er hetzelfde over denkt als jij natuurlijk :). Ik las dat Karin van de film ook over de indruk was. Het is voor mij even te zware kost op dit moment.

      1. Ik stelde mezelf ook die vraag in de blogpost.

       Omdat de film over zo’n gevoelig onderwerp gaat heb ik het idee dat een persoon die bijzonder geraakt is door de film dus ook echt een relatie heeft met de film. De man kan iets over de film vertellen dat de film wellicht nog meer verrijkt.

       Als het hart spreekt, dan is het mooi. Zoiets.

       1. Zeker, daarom is het ook mooi om over dit soort dingen te bloggen. Je verrijkt voor de lezer de film, of maakt nieuwsgierig. Op die manier voegen we als bloggers iets toe.

 2. wat mij raakte was vooral het effect van een persoon buiten een groep zetten. de man probeert zichzelf overeind te houden omdat hij weet dat hij niets verkeerd gedaan heeft maar iedereen ziet hem als een dader. de scène in de supermarkt was erg indrukwekkend. ook dat zijn zoon, die er helemaal niets mee te maken heeft, buiten de groep gezet wordt en aangekeken wordt als de zoon van. een verhaal wordt voor je erg in hebt een heel ander verhaal gevoed door mensen. …

 3. Kun je het eindshot (letterlijk) uitleggen? Wie schoot er of was het een droom?

  1. Het slot kwam op mij over als een waarschuwing, dat er toch nog iemand rondloopt die het allemaal niet gelooft. Hij komt er nooit meer vanaf, dat idee. Die dreiging zit in het hele complete laatste stuk. Ze doen wel ‘aardig’ tegen hem, maar ondertussen…

   1. Het einde heeft een symbolische betekenis, het vertelt de hoofdlijn van het verhaal. Zelfs mensen die dichtbij je staan (vrienden en familie) kunnen zo in de war worden gebracht door geruchten dat ze zich tegen je keren. Degene die schiet hoorde net als Lucas bij de jachtgroep (symboliseert vriend/familie die dichtbij staat) en toch keert hij zich tegen Lucas want hij richt op hem en schiet. Lucas wordt dan wel niet geraakt (oftewel hij wordt niet berecht door de autoriteiten) maar psychisch wordt hij wel geraakt.

 4. Prachtige film. Die Mads Mikkelsen heeft een goeie kop en is een puike acteur.

  1. Hij zit ook in 2 delen van die Pusher Trilogie. Ooit gezien?

 5. Charlotte avatar

  Ik ben op zoek naar de titel van een muziekstuk waarvan een heel klein gedeelte te horen was in de film, een klassiek stuk met koorzang. Wie kan me verder helpen?

  1. Ik zou het niet weten. Misschien dat het speciaal voor de film gecomponeerd is. Wellicht heb je hier nog wat aan: http://www.imdb.com/title/tt2106476/fullcredits

  2. Ik vermoed dat je het koorstuk bedoelt dat in de film op kerstavond werd gezongen?
   Dit is “Es ist ein Ros entsprungen”, oorspronkelijk gecomponeerd door Michael Praetorius. Er zijn andere bewerkingen van, maar deze klonk voor mij “orgineel”.

  3. Er is een roos ontloken is de Nederlandse versie

 6. Beste Marco,

  Vanavond heb ik de film gezien op NPO2, je vraagt je af wat de man zo heeft geraakt? Nu trek ik de conclusie dat jij dit GELUKKIG niet hebt meegemaakt, ik ben door mijn ex ook valsbeschuldigd en heb mijn dochtertje een week gekend, en mijn twee zoontjes heb ik onderhands ook al 18 maanden gezien! geloof me dit is een hel een trauma wat je wordt aangedaan.

  Ik ben ook nog naarstig op zoek naar iemand waarbij ik mijn verhaal landelijk bekend wil maken, wat de gevolgen zijn voor de kinderen en de buitengezette ouder.

 7. Stel je niet aan man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.