KlankBeeld Raaphorst: My Old Tapedeck

wow and flutter

Waar ik geluidstechnisch altijd naar op zoek ben, is een organisch geluid. Ik hou niet van ijle en strakke tonen. Oude instrumenten, oude analoge spullen, klinken in mijn oren het mooist.

Daarom vandaag een demotrack en de patch die te gebruiken is in de muzieksoftware van Propellerhead, Reason. Deze patch levert de wow & flutter effecten die bekend zijn van bandrecorders. Je kunt hem heel subtiel afstellen, maar ook extremer. Bovendien heb er nog wat extra simulatie effecten bij gedaan, om de indruk te wekken dat we naar een oude analoge bandopname luisteren. Ook heb ik een galmveer reverb toegevoegd voor een extra analoog sausje. En een skin/backdrop natuurlijk, omdat het oog ook wel wat wilt :-)

De demotrack bestaat uit hele simpele geluiden die dankzij mijn Wow & Flutter Combinator patch veel levendiger gaan klinken.

Deze patch voor Reason werkt natuurlijk het beste met melodieinstrumenten of over een totale mix, want daarbij zal de wow & flutter, het verspringen van de muziek in toonhoogte, duidelijk te horen zijn.

Er treden nog wat bijgeluiden op, op zich niet zo heel erg wanneer we een analoog geluid willen reproduceren, maar ik ga nog onderzoeken hoe ik die kan voorkomen want ze staan eigenlijk los van het typische bandrecorder geluid.

Patch for Reason 4: Wow & Flutter – Reason Combinator (zip, 34 kb)

Gerelateerde links:

P.S. Als sound designer heb ik voor Reason 3 en 4 honderden geluiden ontwikkeld die meegeleverd worden met dit pakket.


Reacties

4 reacties op “KlankBeeld Raaphorst: My Old Tapedeck”

 1. Wat mij betreft ben je geslaagd in het zoeken naar iets organisch. Dat orgel op de achtergrond is dat een speciale? Die doet me denken aan dat orgel uit “Child in time” van Deep purple. Alleen is die dacht ik iets meer staccato. Moet hem weer eens terug luisteren.

 2. @Theo
  bedankt!

  Het orgel is een standaard patch uit Reason 4; ‘Boardsy Organ’. Stoffig qua geluid en welke aan Boards Of Canada doet denken. Maar met de ‘pitching’ tape effecten erbij wordt het nog fraaier vind ik.

  Werkte vandaag ook aan wat hiphop en Wow & Flutter blijkt hier ook goed voor te werken.

  Er loopt ook een discussie bij Propellerhead voor mijn patch:
  http://www.propellerheads.se/forum/showthread.php?p=602654

 3. dit is een leuke frippertronic looper met leuke tape valsheden http://www.uv.es/~ruizcan/sintes/elottronix_v13.zip

 4. @Rutger
  Bedankt. Misschien dat ik er eens wat mee ga experimenteren als ik weer eens Windows boot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.