Ideetje voor schrijvers: geef een gratis PDF weg

Ik heb vaak een boek besteld nadat in een aantal bladzijdes ervan in PDF-vorm gelezen had. Een boek lezen op een laptop is eigenlijk geen doen. Maar dankzij de PDF kon ik totdat het boek op mijn deurmat verscheen blijven doorlezen. Geweldig!

Ik weet van Cory Doctorow dat hij daar ook in gelooft. Hij geeft zelfs al zijn boeken gratis als PDF weg onder een Creative Commons licentie en is een zeer succesvol auteur.

Misschien wil je als schrijver niet je hele boek gratis weggeven, maar waarom dan niet die eerste bladzijden? Op die manier kan men kennismaken met het boek. En in geval men het boek online bestelt hoeft men dus niet op te houden met lezen.


Reacties

6 reacties op “Ideetje voor schrijvers: geef een gratis PDF weg”

  1. Dat dit werkt, weet ik zeker. Ik las laatst een voorpublicatie van het boek Marvel Comics: The Untold Story, en was meteen verkocht. Goed, de voorpublicatie was online ergens op een site te lezen, maar wat mij betreft is dat vrijwel hetzelfde als een pdf-aanbieden. Wat ook heel erg goed was van auteur Sean Howe is dat hij al een paar maanden een blog bijhoudt over zijn boek. Dat blog gaat niet over het schrijven van het boek, wat ook interessant was geweest overigens, maar bevat allerlei juweeltjes uit het archief over Marvel Comics. Ik ben dus al een tijdje lekker gemaakt en met recht, want het is voor mij als stripjournalist een heerlijk boek om te lezen. Aangezien die afbeeldingen niet in het boek zitten, wat weer met copyrights te maken heeft, heeft het blog tijdens het lezen van het boek ook nog eens toegevoegde waarde.

  2. Dat is een standaard gang van zaken in shops voor ebooks. Ik kan met mijn Nook(vrijwel) altijd een hoofdstuk proeflezen voor ik het boek koop. Dat is dan bij Barnes & Noble, maar met iBooks(iTunes) is dat ook zo, en Amazon vast ook(geen ervaring mee).
    Overigens is epub een beter formaat voor de publicatie van boeken. Is nog open ook, itt pdf.

  3. En… Het werkt. Zie bijvoorbeeld Alice Verheij. Zodra haar gratis ebook roman op http://www.gratis-boek.nl stond had ze in een mum van tijd meer dan 10.000 downloads via haar eigen website.

  4. Bastiaan avatar
    Bastiaan

    Het kan soms beide kanten op gaan. Wij zijn er ook van overtuigd dat het gratis weggeven van boeken/gedeeltes van boeken zeker kan werken. Het is een vorm van reclame voor de schrijver, en als mensen meer willen lezen en ze weten wat de kwaliteit is, dan zijn ze ook bereid om hier geld voor neer te leggen. Op http://www.gratisboekendownloaden.net zien we ook dat er steeds meer mensen op onze website komen die op zoek zijn naar nieuwe titels, maar nog niet weten of een boek de moeite waard is om voor te betalen en bij bijv. Harlequin zie je dat ze standaard een x-aantal boeken tijdelijk gratis beschikbaar maken voor kennismaking met hun assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.