Open Standaard protocol MIDI is 30 jaar oud

midi

MIDI is een Open Standaard protocol dat dit jaar 30 jaar bestaat. Het is daarmee ouder dan de term Open Standaard. Dankzij MIDI konden synthesizers vanaf begin jaren ’80 synchroon aan elkaar gekoppeld worden zodat musici complexe arrangementen met slechts een paar synthesizers, drumcomputers, sequencers en samplers konden maken. Dit Musical Instrument Digital Interface heeft de muziekwereld en de muziek enorm be├»nvloed.

Een van de albums die wat mij betreft een prachtig voorbeeld geeft van de mogelijkheden van MIDI is het album Cupid & Psyche 85 van de band Scritti Politti. Een band die de strakke en mechanische geluiden van synthesizers en drumcomputers prefereerde boven gitaren en live/realtime bespeelde instrumenten. David Gamson, toetsenist, arrangeur en programmeur van dat album heeft ook verklaard dat hij en Green Gartside (zanger en songwriter van Scritti) erop uit waren “to achieve a “sequenced” sound”. En ook: “the artifice of pop music is really what I like about it”.

Het MIDI-protocol is in 1982 en 1983 ontwikkeld door een groep van Amerikaanse en Japanse synthesizerfabrikanten, die de wildgroei aan verbindingsmethoden wilden beteugelen. In 1983 verschenen de eerste synthesizers (van Sequential Circuits en Roland) met een MIDI-aansluiting. Sindsdien wordt praktisch elke synthesizer geleverd met een MIDI-aansluiting. Ook al is het protocol inmiddels meer dan 25 jaar oud, het geldt nog steeds als de universele standaard om muziekinstrumenten op elkaar aan te sluiten.

Wikipedia

De BBC schreef onlangs een mooi bericht over MIDI inclusief een kort interview in audio met Alex Paterson van The Orb en een andere pionier op dit gebied: Dave Smith.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

 1. Joh, helemaal gemist dit heuglijke feit! De Juno 106 die ik in 1984 kocht had het. Geen idee wat ik er mee moest. Had er wel over gelezen, maar zag nog niet direct wat ik er mee zou kunnen. Tot ik in 1988 kennismaakte met de Atari. Een wereld die voor me openging.
  Mooie uitvinding, die eigenlijk al verrassend lang meegaat.

  @Niels Mee eens! Staat ook hier in de vinylkast.

  1. En in al die jaren is MIDI nog steeds ongewijzigd. Ongelofelijk eigenlijk. Nog steeds serieel en nog steeds is er geen parameter voor key-release gevoeligheid/velocity.

   Misschien dat er ooit nog een nieuw protocol gaat komen. Hoewel dat met de huidige oorlogsstrijd in de softwarewereld wellicht een utopie is.

   Dat MIDI open source is, mag een wonder heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.