(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #162 – lekker kras masteren

Er zijn podcasters die denken dat het niet uitmaakt of een podcast goed klinkt. Da’s zoiets als beweren dat het in voetbal niet uitmaakt of je de bal wel of niet raakt.

Maar goeds, er zijn genoeg gekkies op deze aardkloot dus *facepalm* what evâh dude

Het is natuurlijk een blik wormen dat ik hier opentrek. Want de twee woordjes ‘goed klinken’ is volledig aan subjectiviteit onderhevig. Maar laten we daar maar blij mee zijn want I. er is niets saaiers dan de constante en II. kunnen we heerlijk discussiëren over gevoel en smaak.

Geluid is een esthetische kwestie. Een opvatting van schoonheid, van vorm, waarbij ik de keuze voor een lekker vies geluid, een bewuste keuze dus, niet wil uitsluiten. Ik ben dol op vies geluid, net zoals een loepzuivere voice-over die duidelijk naar voren (lees: gortdroog) klinkt.

Laten we het daarom maar eens over mastering gaan hebben. Want dat is wat mij betreft een proces vol creatieve afwegingen.


Radio Kras

Vorig weekend zat ik me het zweet op de rug te masteren. Dat was voor een goed doel, dus totaal geen straf. En ik kreeg er nog voor betaald ook. De eerste aflevering staat inmiddels online:

Flink en krachtig, maar niet ongehoord: dat is Radio Kras. Speciaal voor de nu aan huis gekluisterde levensveteranen en de oudere jongelui in verzorgingshuizen.

Radio Kras is een samenwerking van verschillende Brabantse radiomakers, op initiatief van Broed. Je hoort ons elke dinsdag van 12.00 tot 13.00 uur op ORVA Radio (Ziggo-kanaal 43). En vanaf mei ook in de regio Eindhoven.

Radio Kras is ook als podcast te beluisteren op deze website en via Spotify of iTunes. Voor verzoeknummers, tips en ideeën kun je/ kunt u een audiobericht inspreken op de voicemail van Radiokras: 06-44429763.

Zie https://radiokras.nl

Oud en jong samen, serieus en tegelijkertijd licht verteerbaar. Het is een super podcast geworden!

Hoe ik het doe

Ik lever mastering als dienst. Zodoende schreef ik er een speciaal epistel voor.

Huur mij in als je hiermee loopt te worstelen! Ik ben niet duur, werk snel en maak van jouw podcast een waanzinnig lekker klinkend geheel.

Het Podcastnetwerk organiseert De Podcastakademie

Met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie en afgewongen door corona vind De Podcastakademie online plaats met een serie workshops. Het programma start vanaf morgen:

18 & 25 aprilUitstekende audio door Daniël van de Poppe
€ 40,- excl. btw (€ 35,- voor vrienden van het netwerk)
Deze workshop bestaat uit 2 delen
2 mei: Van format tot draaiboek door Mariam El Maslouhi
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)
9 mei: Soundscapes creëren door Geert van de Wetering
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)
16 mei: Tape en tekst door Marjolein Knol
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)
23 mei: How to host Door Titia Hoogendoorn
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)

https://www.podcastnetwerk.nl/de-podcastakademie/

Avondje Liefde en Radio ingedikt

Vorig jaar zat ik aandachtig te luisteren naar wat Nick van der Kolk van Love+Radio allemaal te vertellen had. Nou die praatte geen poep! De opnames daarvan zijn door de heren van Lijn14 van het mengtafeltje afgetapt (lees: afkomstig van het geheugenkaartje dat in de RØDECaster Pro gestoken was door de heren). Ik heb er nog wat over gemeld in Podpraat #145. En nu sedert een maand al is dat avondje ingedikt tot een heerlijke podcastaflevering vol volzinnen.

Laat ik nog maar eens zeggen: Love+Radio behoort tot het allerbeste dat op podcastgebied wordt gemaakt.

Luistertips op straat

Mijn Haagse collega Peter de Ruiter stuurde me vandaag 2 foto’s toe die het brandend verlangen aanwakkert om in deze coronaliale tijden vooral een hoofdtelefoon op te zetten om zo terug te keren naar maximale innerlijke rust middels een podje genieten van soepele geluidsdruk:

Peter gaf nog een suggestie mee: de LuisterBieb die vele luisterboeken gratis beschikbaar stelt aan niet-abonnees.

Tot zover. Leuk dat je mij las! De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.