De muzikale robots van Francois Pachet

Toen ik vorige week de blogpost ‘We zijn geen robots, toch?’ schreef, had ik er een passage in zitten waarin ik verwachtte dat in de toekomst muziek automatisch gecreëerd zal kunnen worden. Van het gebruik van drumloops kijkt tegenwoordig niemand meer op. Ook het gebruik van orkestrale passages via het indrukken van wat toetsen is normaal aan het worden. Op deze manier kun je snel muziek maken. En deze technieken gaan ook ingezet worden door betaalde componisten. Er is sneller een goed klinkend resultaat te behalen. Natuurlijk is het weinig origineel, maar veel producties vragen daar ook niet om. De consument hoort het al lang niet meer dat het niet echt is.

Maar we kunnen nog veel verder gaan. VPRO Labyrint toonde gisteravond beelden van hoe Francois Pachet een computer leerde muzikaal te worden zodat het wijzigingen kon aanbrengen en kon reageren op hetgeen de computer kreeg aangeboden. Francois ontrafeld de magie van muziek via zijn VirtualBand. Echt geniaal!

Check de volgende 2 voorbeelden en bedenk je: hier wordt geen statische popmuziek gegenereerd (die vandaag de dag juist vaak als een computer klinkt) maar levendige jazzmuziek!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.