Het wordt tijd dat Google iframes gaat ondersteunen in Google Reader en Gmail

Feedburner is een product van Google dat iframes voor video en audio-objecten ondersteunt. Bekijk bijvoorbeeld mijn feed maar eens. Deze iframe-ondersteuning is nodig omdat video’s en audio op die manier op een website geplaatst worden in HTML. Is deze ondersteuning er niet (bijvoorbeeld als je met een hele oude bagger browser kijkt)  dan is het object niet op het scherm te zien. Nou, dat is wel het laatste wat je wilt.

Google Reader en Gmail ondersteunen vrijwel geen iframes, hooguit een paar voor YouTube (is immers van Google zelf) en Vimeo. Maar SoundCloud, Bandcamp en een hele hoop anderen niet. Die objecten worden in Google Reader en Gmail niet getoond. Het is niet meer van deze tijd. Hoe moet ik als audioprofessional mijn audio laten horen? Het is een groot drama als je dat via email of RSS wilt doen. Het enige dat echt goed werkt: mp3. Maar doe je het via een iframe-object dat heb je grote kans dat hele mensen massa’s jouw audio niet zullen kunnen horen. En ze merken het niet eens op want ze zien het object namelijk ook niet op hun scherm staan.

Google staat hierin met haar Gmail en Google Reader niet alleen want vrijwel alle andere emailprogramma’s en RSS lezers ondersteunen geen iframes. En ja, ook die van Apple.

Maar kan nog gekker, want Feedburner, dat product van Google dus, verkloot de boel nog meer. Zo heeft Bandcamp een soort vangnet voor niet-iframe ondersteuning maar aangezien Feedburner het wel ondersteunt en Gmail niet krijgt de eindgebruiker uiteindelijk toch echt niets op zijn scherm te zien. Iets soortgelijks is er aan de hand als je oEmbed voor SoundCloud gebruikt (zie deze post van mij). Het volgende gebeurt namelijk “met dank aan” Feedburner:

  • Feedburner treft code aan in de RSS-feed (kan iframe-code zijn of oEmbed-code die omgezet moet worden naar iframe) en leest de iframe-code
  • deze iframe-code wordt ondersteund door Feedburner en gaat dus de Feedburner-feed in
  • elke mail-abonnee via Feedburner ontvangt mail met deze iframe-code
  • aangezien het mailprogramma (inclusief Gmail) niet in staat is deze iframe-code te lezen ziet de eindgebuiker het iframe-object niet in je email terug, het is simpelweg compleet verdwenen
  • aangezien deze Feedburner-feed ook gebruikt wordt in Google Reader is ook hier het object compleet verdwenen want ook Google Reader is niet in staat om de iframe-code te lezen en te presenteren

Conclusie: Google hanteert een krom beleid want haar eigen product Feedburner laat ze wel iframes ondersteunen terwijl haar andere producten Google Reader en Gmail dat weer niet doen. De zeer veel gebruikte combinatie Feedburner naar Google Reader en Gmail werd bovendien averechts.

Google: doe hier eens wat aan!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.