Embedden en linken naar radiostreams gaat geld kosten

radio app op chrome

Op nu.nl lees ik:

Websites die radiostream embedden op hun website of linken naar de stream moeten daarvoor een licentie afsluiten bij Buma/Stemra.

Een achterlijk besluit! BUMA kan zich weer driedubbel rijk gaan rekenen.

Het is namelijk zo dat content in een embed of de content achter de link niet van degene hoeft te zijn die ernaar verwijst. Sterker nog: degene die ernaar verwijst of het embed heeft er hierdoor vaak geen controle over. Hij of zij verwijst er slechts naar. De content kan later veranderd worden door de aanbieder, of zelfs afgesloten worden voor embedding.

Linken-naar en embedding-van zorgt ervoor dat werken populair worden. Wil de bron (de maker van de content) dat niet dan moet men hotlinken (rechtstreeks linken) of embedding uitsluiten. Dat laatste is hier niet gebeurd.

Er zijn heel veel van die online radio-services. En of ik nu Radio 1 via een app/service, een radio met antenne, of via de kabel beluister, wie boeit dat nu? Ik kan slechts 1 maal naar een radiostation tegelijkertijd luisteren. En afgezien van de geluidskwaliteit klinkt die radio overal hetzelfde, een stream is een stream, Radio 1 blijft Radio 1 en realtime. Het radiostation betaalt hiervoor een boel centjes aan de BUMA. Nu heeft de rechter besloten dat niet alleen Radio 1 moet betalen maar iedereen die de stream van Radio 1 gaat promoten, gaat doorgeven, embedden en er dus ZELFS NAAR LINKT! Alsof je quadrofonisch naar de radio zou kunnen luisteren.

Wat een #megafail van die rechter zeg!

P.S. zoek je een goeie radio app, gebruik dan die van Google Chrome: mappness.appspot.com/nederlandseradio

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Ik ga me nu echt afvragen naar de deskundigheid en legitiemiteit van het rechtssysteem en de willekeur van de ene rechter en de andere. Je moet er mee doen en hopelijk komt er een hogerberoep als FM.nl nog geld over heeft om te procederen, aangezien diegene met het meeste geld de grootste kans heeft om te winnen.

  2. Marco, ik zit dit soort berichten met de grootst mogelijke verbazing te lezen. En met woede. Ongelooflijke woede voor de domheid van een instituut als BUMA/STEMRA en sommige rechters. Zij beslissen over zaken waar ze duidelijk geen verstand van hebben. Wanneer worden dit soort mensen – die toch een dik salaris krijgen – eens ontslagen voor hun onkunde en zet men eens deskundigen neer die over specialistische zaken gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.