Wordt 2013 het jaar van DIY?

nrc.next van 11 feb 2013

De uitgeverijen kunnen leren van de fouten die de muziekindustrie maakte, maar het lijkt er nog niet op dat ze dat ook doen. Hiermee maken ze zichzelf als tussenhandel misbaar voor auteurs. Dit zal erin resulteren dat meer en meer auteurs zelf hun boeken zullen gaan uitgeven. Do It Yourself dus. Natuurlijk, dit is al jaren aan de gang.

Net als bij de muziekwereld vinden fans die omslag fantastisch want er is immers niets prettiger dan een boek of album van de maker zelf ontvangen.

Om succes te garanderen, doe het volgende:

  • zorg ervoor dat het digitale product eenvoudig aangeschaft kan worden
  • geef het digitale product een eerlijke prijs
  • zorg ervoor dat het digitale product op elk apparaat werkt
  • biedt het product wereldwijd op hetzelfde moment te koop aan
  • ga voor kwaliteit, geen meuk, geen ‘ff snel’

Reacties

2 reacties op “Wordt 2013 het jaar van DIY?”

  1. interessant. is de moeite van het nadenken waard.

  2. Die e-books in Nederland zijn echt veel te duur. Maar ook voor de papieren versie betalen we ons scheel. Een roman voor 22 euro? Dat lijkt wel een diepte investering. Wat graphic novels betreft is het vaak al niet veel beter: die zijn vaak nog meer dan 20 euro. Ik denk dan als stripjournalist: maakt ze goedkoper zodat mensen eerder een gok zullen wagen als iets er interessant uit ziet. Pas wanneer de markt hersteld is en meer mensen weten wat er voor moois te koop is op stripgebied, kun je de prijs wel weer omhoog gooien. Eerst moet je de lezer over de streep krijgen. Dat geldt ook voor e-books. Als je er maar een paar euro voor hoeft te betalen, neem je sneller een gok. Zo simpel is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.