in samenraapsel

Verliefd op vervorming

311/365

Zonder een versterker klinkt een elektrische gitaar als een natte krant maar mèt lijkt ‘ie ineens in niks op zijn akoestische broertje. Een elektrische gitaar is gewoon een sexy beest dat kan brullen en gillen. En alleen dankzij dat instrument kon de rock and roll ontstaan.

Door het hoge volume van de gitaarversterker gaat het geluid altijd een beetje, of een beetje veel, vervormen. Voeg daar vervolgens wat drums en een elektrische bas aan toe en het zal je niet meer lukken om dat op een bandrecorder zonder vervorming op te nemen. Maar dat vinden wij helemaal niet erg. Nee ben je gek! Vinden wij juist lekker!

Ook hiphop of dance kan niet zonder vervorming. Zelfs als er geen gitaar aan te pas komt. Beats klinken een tikkie vervormd gewoon lekkerder. En hiphop is vaak gebaseerd op samples die afkomstig zijn van opnames van een paar decennia geleden. Samples die vooral niet te clean mogen klinken. Laat staan dat we de drummachines in hiphop clean gaan opnemen. No way!

Ik ga deze materie komende tijd eens lekker helemaal uitdiepen. Verwacht van mij binnen afzienbare tijd (planning volgt) een ebook over dit heilige onderwerp. Een ebook over vervorming. En niet omdat het kan, maar omdat het moet!

guitar & amp pr0n

Geef een reactie