Bandcamp blijft de beste website voor bands/musici

Eden was a garden (acoustic) by Roman Candle

Ik schreef er al eerder over, Bandcamp. Bandcamp blijft, met afstand, de beste site voor musici die graag hun eigen muziek willen verkopen. Niet alleen kun je een gratis mp3 download toestaan in lage kwaliteit (128kbps), optioneel in ruil voor een email-adres. Ook kun je het ‘Radiohead model’ hanteren waarbij de fans zelf hun prijs mogen bepalen op basis van een vooraf bepaalde minimum prijs. En recentelijk kan Bandcamp ook custom domeinen en subdomeinen aan. Dus kun je nu bv www.mijnband.com laten verwijzen naar mijnband.bandcamp.com. Of muziek.mijnband.com naar mijnband.bandcamp.com laten verwijzen. Helemaal top dus!

Ik vroeg recentelijk Erwin Blom nogmaals naar zijn mening over Bandcamp:

Bandcamp geeft de controle aan de muzikant. Die kan bepalen in welke kwaliteit hij zijn muziek wil aanbieden. Die kan bepalen of hij wil weggeven of wil verdienen. Daarnaast is Bandcamp mooi distribueerbaar en heeft het ook nog goede visualisatietools. Tot slot is het goed mogelijk om te zien of en hoe er geluisterd wordt en kan Bandcamp goed ingezet om een database van fans op te bouwen!

Als BUMA lid kun je niet meedoen aan Bandcamp tenzij je gebruik maakt van de BUMA/Creative Commons pilot. Maar voor vrije musici is Bandcamp dé manier om geld te verdienen aan muziek.

Update: Inmiddels heb ik zelf ook een actief account op Bandcamp.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.