Buddha Machine; hardware i.p.v. CD of vinyl

buddhamachineEen plaat kan niet zonder platenspeler. Een cassettebandje niet zonder cassettespeler. En een CD kan niet zonder CD, uhm, laptop.

Het grootste nadeel van het verkopen van muziek zit hem erin dat muziek een drager nodig heeft. Het is echt niet zo dat mensen inmiddels geen geld meer willen uitgeven aan muziek, zoals de oude muziekindustrie ons doet geloven (nee sterker nog, de hele muziekindustrie roept moord en brand!). Want: hoeveel geld wordt er uitgegeven aan iPods, hoofdtelefoons, geluidsinstallaties en weet ik veel? Precies, je snapt hem.

Dit nadeel heeft een boek overigens niet. Een boek is de drager en de content ineen. Maar hoewel het met muziek wat lastig is, toch kan het. En je moet nu niet direct gaan denken aan van die kerstkaarten met blikkerige muziek. Hoewel? Ik verwacht dat die kaarten in de toekomst een heel album in topkwaliteit kunnen bevatten. Koptelefoon erin en klaar. Drager en content ineen.

Christiaan Virant en Zhang Jian hebben dit gedaan. Drager en content combineren. Alweer een paar jaar geleden trouwens. Zij ontwikkelden de Buddha Machine. Een klein afspeelapparaat inclusief 9 loops met rustgevende ambient muziek. Een afspeelapparaat dat op batterijen werkt. En de Buddha Machine is al meerdere maken uitverkocht geweest. Kortom: het is een groot succes!

Inmiddels zijn ze toe aan versie 2. Met 9 nieuwe loops. Alle loops (versie 1 en 2) zijn legaal te downloaden en te remixen onder een Creative Commons BY-NC-SA licentie.

Voor 15.99 Engelse ponden ga ik er binnenkort eentje bestellen.


Reacties

7 reacties op “Buddha Machine; hardware i.p.v. CD of vinyl”

  1. De nieuwe versie heeft naast 9 nieuwe loops ook pitch control.

  2. Ik heb FM3 (de naam waaronder Christiaan Virant en Zhang Jian opereren) in 2004 in Theater Kikker in Utrecht gezien tijdens het Impaktfestival. Zie ook een paar foto’s die ik toen maakte op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/40689343 Geweldig fijne muziek om bij te relaxen.

  3. @Harco: Werkt dat ook realtime?

  4. @Nils: grappig. Ik begrijp dat ze tegenwoordig niet meer met computers op het podium willen:

    By 2005, we had stopped using computers for live performance and were instead using a custom-built acoustic zither and a traditional stringed thing called the Gu Qin.

    (zie)

  5. @Marco: Als het goed is wel. Maar ik heb de nieuwe versie nog niet dus kan je het niet met zekerheid zeggen.

  6. @Harco: ik weet binnenkort waarschijnlijk meer :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.