Het kantelpunt

Diorama, cavemen - National Museum of Mongolian History
Diorama, cavemen – National Museum of Mongolian History

Grote kans dat jij nooit aan het kantelpunt denkt. Ik denk dat de meeste mensen dat niet doen. Die vertellen mij: “ach, de ontwikkelingen gaan langzamer dan je denkt hoor!” Of ze zeggen: “zo’n vaart zal het niet lopen hoor!”

Als we naar het leven zelf kijken, de natuur, onze geschiedenis, dan is er altijd een kantpunt aan te wijzen van een radicale overgang van de ene fase in de ander. Nadat we na een tijdlang bergopwaarts lijken te zijn gegaan gaan we dan ineens met een razende vaart bergafwaarts. Het moment dat een lichte golfslag omslaat in een tsunami. Vul maar aan.

Zo’n kantelpunt vindt altijd plaats. Het is alleen een kwestie van: wanneer. De huidige crisis is zo’n kantelpunt. Het instorten van de financiële markten zorgt er samen met de opkomst van internet voor dat wij anders moeten gaan (samen)werken en (samen)leven. Velen van ons doen dat al, omdat die het kantelpunt, innovatief als ze zijn, zagen aankomen.

Er zullen steeds meer kantoorpanden leeg komen te staan omdat de mensen die er werken dat veel beter vanaf hun moderne eigen computers, smartphones en tablets kunnen doen dan dat ze dat op kantoor op een achterhaalde PC doen. Laat staan dat de software waarmee ze op kantoor werken nog efficiënt en effectief te noemen is. Cloud computing binnen bedrijven is nog een exotisch begrip. Maar elke ZZP-er die dat soort websoftware niet gebruikt is ten dode opgeschreven. Heden ten dage is er geen sprake van niet willen, maar moeten. Anders doe je gewoon niet mee aan de hedendaagse maatschappij.

Menig blogger heeft modernere websoftware tot zijn beschikking dan de systemen van onze overheid, van onze banken, en zelfs de systemen die onze internet service providers gebruiken. Die laatste groep is niet eens in staat om facturen langer dan 1 jaar online te laten staan. Waarom zetten ze de geweldige service van Google Drive of Dropbox of iets dergelijks niet in? Kosten: 0 euro. Elke ZZP-er zet dat soort services wel in zodat de documenten zowel op de smartphone als op de tablet als op de laptop bewerkt kunnen worden. Het staat in schril contrast met de vele Nederlanders die nog niet eens in staat zijn het emailadres van de zaak thuis te openen. Ze staan massaal ’s ochtends in de file om eenmaal aangekomen op het werk eerst, onder het genot van een kopje koffie, de emails door te gaan nemen.

Ergens niet in willen geloven kan je duur komen te staan. Je kunt proberen je ertegen te verzetten. Jarenlang. Je schrap zetten. Het blijven negeren, ontkennen. Hopen dat die tsunami als een wonder weer omgezet wordt in rustige golfslag. Hopen dat die ondergrondse gasboringen nooit in een ramp zal resulteren. Ook kun je het op je gezonde Hollandse klompen aanvoelen dat heel Nederland straks op zonne-energie zal overgaan. Je kunt op televisie proberen het volk gerust te stellen met een verhaal dat de crisis voor ons kleine kikkerlandje wel mee zal vallen (Wouter Bos, remember?). Want ja, natuurlijk, het valt altijd mee als je de boel bij elkaar wilt houden. Alles bij het oude wilt houden. Ook al weet je drommels goed: de boel is van binnen uit volkomen verziekt.


Ontdek meer van Marco Raaphorst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Reacties

6 reacties op “Het kantelpunt”

  1. Ik zag laatst een leuk filmpje dat dezelfde boodschap uitdraagt: killing ideas can harm your future

    1. Ja erg leuk! En nog waar ook :)

  2. Marco Raaphorst, staatssecretaris van werk en milieu. Zou dat wat zijn? :-)

    1. Nee joh, geef mij maar een gitaar :)

      1. En ik maar denken dat ik je beter kon :-)

        1. Precies, nu doe je het weer :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.