(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #166 – geluidskwaliteit

Hou mij ten goede: ik ben dol op niet-perfect geluid. Geluid met dat gegorgel van Skype, Zoom of weet ik wat. Of krakend telefoongeluid. Ik ben ook dol op lo-fi muziek, ruisjes, getik van vinyl, vervorming.

Ik geloof zeer in de combinatie van geluiden en het contrast dat daarmee gevormd kan worden. HIFI en Lo-Fi (waarom men niet LOFI schrijft is mij een raadsel) samen laten gaan. Een voice-over moet naar mijn idee top klinken (HIFI), vooraan in de mix staan, dik en warm en heel goed verstaanbaar zijn. Zet daar een telefoonstem naast (Lo-Fi) en je krijgt een lekker contrast. Daarmee krijgt het diepte, omdat niet alles hetzelfde klinkt.

Het toverwoord is dus: contrast.


Voor welke kwaliteit moet een podcaster kiezen?

Ik render mijn podcasts op 192 kbps. Dat is een goed compromis wat mij betreft. Dat klinkt nog net voldoende ook voor muziek, zonder dat het heel veel bandbreedte kost voor de luisteraar (hoe hoger de kwaliteit, des te groter het bestand dat gedownload moet worden). Het irriteert me echter wel dat Soundcloud haar webplayer “afknijpt” in kwaliteit. Alleen Soundcloud Go-gebruikers krijgen de hogere kwaliteit te horen. Ik snap dat niet van Soundcloud, men kan in geval van podcasts maar beter gewoon de mp3-versie laten horen uit de podcastfeed zonder er een conversieslag overheen te doen.

Toch is het de vraag wie nog een podcast download. Wie de podcast via de Soundcloud-player online aanklikt streamt hem. Hetzelfde geldt voor Spotify-gebruikers en de gebruikers van vele andere apps. Spotify doet een conversie voor de stream, net als Soundcloud. En conversie vanaf mp3 is vragen om ellende. Mp3 is geen topkwaliteit en elke conversie daar bovenop doet afbreuk aan het geluid. Ik kan me voorstellen dat het aanbieden van wav bestanden 16 bit 44.1 (of 48 kHz) misschien wel de norm gaat worden.

Er is een podcast die deze kwaliteitsnorm omhoog probeert te krikken. Ik kreeg ‘m doorgestuurd van @lieven : Rock N Roll Archaeology.

Pantheon Podcasts is proud to present the very first podcast delivered in the original, lossless hi-quality, full resolution audio, as it’s creators intended it to be heard. Pantheon has worked to develop the HD Podcast™ platform, allowing the streaming of high-res podcast audio files, that self-adapts the sound quality to the internet bandwidth of the listener.

http://pantheonpodcasts.com/rock-n-roll-archaeology

Podnews onderzocht wat dat aan bandbreedte kost:

The podcast itself is a 192kbps MP3, which is good quality but hardly HD – however, playback on their website downloaded chunks of audio that were 5.3MB every thirty seconds – that’s an audio bitrate of around 1,384kbps, roughly the same as CDs or WAV files. The episode we tried, which was 98 minutes long, would have been a 524MB download.

https://podnews.net/update/google-podcasts-manager

De podcast staat op alle podcastsdiensten maar alleen als je hem via de player op de Panteon-website beluistert krijg je ‘m in de hoogste kwaliteit te horen. Ik heb de player diverse malen geprobeerd op mijn 250 Mbps verbinding en kwam tot de conclusie dat deze podcast irritant traag laadt. Je moet echt veel te lang wachten tot je iets hoort. En wat krijg je ervoor terug, betere kwaliteit? Ik vind het de moeite niet.

Antwoord van BNR

In Podpraat #164 wierp ik een prangende vraag op: Geen Dutch Podcast Awards dit jaar? Een vraag die ik moest voorleggen aan de organisatie erachter, BNN. Inmiddels heb ik daar antwoord op gekregen:

We hebben de Dutch Podcast Awards dit jaar uitgesteld ivm corona. We hopen dit najaar de awards alsnog te kunnen organiseren.

Gaat Spotify aan video doen?

“Spotify is testing video podcasts with two YouTube stars”, las ik op The Verge. Hoewel dit gelijk een WTF-momentje bij mij triggerde maakt het tegelijkertijd ook wel wat sense. Veel podcasters “doen het” op YouTube en bakken er ook een 100%-pure-audio-versie van. Doen dus en-en. Hoewel ik er geen fan van ben, ik hou juist van podcasts omdat het zonder beeld is, voor een deel van het publiek geldt dit niet. En Spotify voelt op haar Zweedse klompen (zie plaatje) aan dat je maar beter wat uit de vijver van YouTube kunt vissen.

Podcasts bieden wat gezelschap nu we dat missen

Wie zegt dat? Anne Janssens van Dag en Nacht op de site van de SVDJ:

LUFS liefde van mij

Uw dienstbare podkloppert is van de week achter zijn machien gaan zitten om een mooi leesbaar artikeltje over LUFS te bakken.

https://podpraat.nl/item/lufs-liefde/

Luminary gaat slecht

Luminary dacht podcasts exclusief te kunnen aanbieden. Hahahahaha! Wat tot gevolg had dat het mannetje achter Love + Radio, Nick van der Kolk, hoogstpersoonlijk een Europeese Appologies Tour moest ondernemen omdat wij Europeanen geen toegang hebben tot Luminary en zodoende een heel seizoen Love + Radio gingen missen. Nee ja joh, slim verzonnen dat Luminary!

Het is ook nog eens verliesgevend. 3,5 miljoen Trumperiaanse dollars aan verlies. Per MAAND!

Anyways, dat was ‘m weer. Koester je eigen grootheid. Tot volgende week!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.