Zo simpel als Eno

Brian Eno

Ik heb Brian Eno al vaker betrapt op hele nuttige uitspraken. Bovenstaande video staat er bol van. Eno houdt van het opleggen van beperkingen om zo creatiever te worden. Dat laat hij ook de bands doen waarmee hij werkt. Soms moet de drummer zonder bekkens spelen. En ooit liet ‘ie Chris Martin, zanger/toetsenist van Coldplay, met 1 in plaats van 2 armen piano spelen.

Eno verzon samen met Peter Schmidt de Oblique Strategies, een doosje met kaartjes met simpele instructies.

Each card contains a phrase or cryptic remark which can be used to break a deadlock or dilemma situation. Some are specific to music composition; others are more general.

Eno vindt dat er betere muziek met primitieve instrumenten zoals de gitaar gemaakt wordt dan met digitale/virtuele instrumenten. En Eno kan heel goed uitleggen waarom bepaalde muziek niche/underground is en andere mainstream/populair.

Het meeste komt in deze video aan bod. Maar het staartje zit hem wat mij betreft in de allerlaatste vraag op het eind van de video. Een vraag die uit het publiek komt. Iemand is net als Eno gefascineerd door religieuze muziek. De persoon maakt net als Eno voornamelijk elektronische muziek. En ineens komt die levensvraag die bij zo velen van ons speelt: waardoor worden we echt geraakt? Wat grijpt ons nu echt totaal? En doen wij dat dan ook? Streven we dat na? Zelfs Eno komt er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Deze video vormt er eentje uit een lange reeks die de firma Red Bull al sinds 1998 organiseert onder de titel Red Bull Music Academy. Het is een symposium voor muziek en kennis waarbij met name de avontuurlijkere artiesten acte de presence geven. Ik denk dat deze vorm van sponsoring, doormiddel van het verbinden van een specifieke groep liefhebbers aan een merk, vele malen krachtiger werkt dan commercials en advertenties. Het draait hier om kwaliteit en neemt het publiek juist heel serieus.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.