Brengt goed kunnen rekenen geluk?

Maakt geld gelukkig? Hoeveel geld heb je dan nodig voor dat geluk?

Stel je wilt een mooie telefoon kopen. Hoeveel geld heb je daar dan voor nodig? Ben jij in staat om uit te rekenen wat goedkoper is: abonnement met opties A, B en C met of zonder bijbetaling voor de telefoon of de telefoon los kopen samen met een ander abonnement?

En maakt een goeie keuze daarin, de goedkoopste keuze, je gelukkig omdat je daarmee flink wat geld kunt uitsparen? Of kies je gewoon willekeurig omdat tijd in geld uit te drukken valt en je er dus geen extra tijd aan wilt spenderen? Ook al kun je daarmee een paar honderd euro besparen?

Als je online gaat vergelijken dan kun je binnen een paar minuten veel geld verdienen. Gewoon door te vergelijken op prijzen. Er zitten enorme prijsverschillen in consumentenelektronica. Zelfs het online bestellen versus het in de winkel bestellen kan je op een mobiele telefoon of digitale camera al snel 100 euro of meer uitsparen en je hoeft er niet eens de deur voor uit. Bij een winkel als Media Markt geldt dat. Online bestellen is sowieso altijd goedkoper.

Sommige mensen laten zich graag nemen. Die betalen belachelijk veel geld voor iets dat vrijwel niets hoeft te kosten. Die mensen geloven dat iets dat duur is ook goed moet zijn. Net zo goed als ze denken dat waar de massa op afkomt ook goed moet zijn.

Op Scheveningen betaal je je bij de ene tent de pleuris terwijl het bij een andere tent veel goedkoper is. En gezelliger. Dus waar betaal je dan voor? De cola is er niet anders. Het glas is niet schoner. De stoel zit niet beter. En de toiletten ruiken ook niet frisser. Trouwens: weet je wat het kost om je toilet fris te laten ruiken?

Ooit had ik een hoge functie bij Getronics. Het was toen dat het mij opviel dat mensen die over de hoge budgetten gaan vaak helemaal niet met geld kunnen omgaan. Zij relativeren dat geld terwijl geld niet valt te relativeren. Als zij bijvoorbeeld een ton ter beschikking hebben voor een project dan doet 1000 euro meer of minder er ineens niet meer toe. Toch blijft die 1000 euro precies evenveel waard, als je het mij vraagt.

Je ziet het ook bij mensen die een huis kopen. Of een auto. Al snel kiezen zij voor een paar extra’s. Want, zo beargumenteren ze hun gedachtegang: “op zo’n bedrag maakt dat toch niets meer uit!”.


Reacties

2 reacties op “Brengt goed kunnen rekenen geluk?”

  1. heeft met de waarde te maken die je eraan koppelt. ik kan bijvoorbeeld bij een lekke band meteen naar de fietsenmaker rennen maar een ander wil geld uitsparen en hem zelf plakken. ik koop gemak in dit geval. en daar ben ik dan heel gelukkig mee. …

  2. Het is wel een hoop uitzoekwerk tegenwoordig om goedkoper te kunnen kopen. Dat geldt zowel voor die abonnementjes met telefoon als voor welke strandtent goedkoper is. Hoe zoek je dat laatste eigenlijk uit? Of had je daar toevallig een app voor gevonden? :)
    Waar ik zelf helemaal gek van wordt is het vergelijken van verzekeringen. Die vallen namelijk niet te vergelijken, want de pakketten verschillen zodanig en de kleine lettertjes ook, dat je a) niet precies weet wat je voor de premie krijgt en b) ze allemaal de zaken net iets anders aanbieden. Dat uitzoeken kost inderdaad een hoop tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.