Geestdodend werk

Techniek moet het werk waar wij nu ons geld mee denken te moeten verdienen gaan overnemen. Dat is de ware innovatie die gaande is.

Alles wat je kunt automatiseren zal vroeg of laat geautomatiseerd worden. Ineens staat er dan een apparaat of een stuk software processen uit te voeren die voorheen door mensen afgehandeld werden.

Het is geestdodend werk maar computers en machines klagen niet. Houden wij tenminste tijd over om nuttige zaken met onze hersenpan te verrichten.


Reacties

10 reacties op “Geestdodend werk”

 1. Gek genoeg denk ik meteen aan de afwasmachine die bij ons in de keuken staat bij het lezen van je blogpost. Al heb ik daar nooit mijn geld mee verdiend.

  1. Sure, maar het werk van die huishoudelijke apparaten werd vroeger door mensenhanden gedaan. Zelfs het zetten van een kop koffie kostte nog een boel moeite. Tenminste, als je de bonen met de hand moet malen.

   Toch lijken wij het drukker te hebben dan ooit. Daar moet een hoop zinloosheid tussenzitten.

   1. “Sure, maar het werk van die huishoudelijke apparaten werd vroeger door mensenhanden gedaan.” Dat bedoel ik dus :)

    En ja: we hebben het drukker – lijkt het. Maar doe gewoon 1 ding tegelijk, zet je mail en twitter uit als je blogt etc. Plan in hoelang je met iets bezig wilt en het voelt meteen minder drukker. Tenminste, dat is mijn ervaring als het om werk gaat. Ik denk ook: we krijgen meer tijd door tijdbesparende technieken en daarom vullen we de vrijgekomen tijd weer met nieuwe taken. We doen dus wel meer, maar geven die nieuwe techniek die ons werk uit handen neemt ons ook meer ruimte? Alleen als we die ruimte zelf creeeren.

    1. Ik kan soms urenlang achter elkaar doorgaan. Op een ogenschijnlijk detail. Dat zal mijn onkunde zijn, maar ik doe dat al jaren. Soms flikker ik het geheel of de helft daarna ook nog eens weg. Met sounddesign heb ik dat vaak. Toch is het eindresultaat dan wel naar mijn tevredenheid. Uren heb ik erin gestopt maar ik ga net zo lang door tot het klopt.

     In een interview met iemand die ik bewonder, Aphex Twin, las ik een opmerking van hem. Hij zei dat complexiteit een kwestie van tijd is. Daar denk ik dus precies zo over. En vooral dingen die niet complex klinken kunnen heel complex zijn om te maken. Althans, voor mij. Maar goeds, het eindresultaat is het enige.

     Ik vind dat berekenen op basis van tijd ook altijd raar. Ik kan niet echt rekenen in tijd. Wel in een soort maximale tijd. Want sure, je moet een grens stellen anders word je gek. Maar dat hele principe van uurtje-factuurtje dat geldt alleen voor standaard klussen naar mijn idee. Ik kan voor een audio dingetje, muziek, sounddesign of nabewerking zo maar ineens 6 uur nodig hebben voor een stukje audio van een paar seconden. Misschien dat ik het een week later in 1 uur doe. Ander geluid, ander beeld, andere muziek… of misschien is mijn gestel wel anders ook.

     Creativiteit vloeit soms, maar het is vaak een kwestie van hard werken. Tijd is daarom relatief.

     En ja ik ben blij met onze wasmachine.

     1. “Creativiteit vloeit soms, maar het is vaak een kwestie van hard werken. Tijd is daarom relatief. ” Eens. Als je een boekhouder bent bijvoorbeeld, kun je volgens mij makkelijker inschatten hoe lang een opdracht/klus gaat duren dan wanneer je muziek componeert, maakt of stukkens schrijft. Een interview duurt een bepaalde tijd, het transcript ervan maken ook – afhankelijke van de lengte van een interview kan ik inschatten hoe lang het duurt voordat het transcript klaar is. Maar het schrijven van het uiteindelijke artikel kan heel snel gaan of eeuwen duren. Nog moeilijker is het om een boek in te schatten.

      1. Al die dingen waarvan de uitkomst goed te voorspellen is, en goed op tijd in te schatten is, zijn ook goed te automatiseren.

       Transcripts maken is een kwestie van software. Schrijfwerk wellicht iets minder, maar ook dat gaat steeds meer geautomatiseerd worden. Copy and paste werk is vandaag de dag al heel normaal.

       Ook in mijn vakgebied hoor. Neem de drumcomputer of generieke muziek.

       Daarom is denk ik de rauwe tegenhanger van dat alles heden ten dage zo populair. Live voor publiek. Spreekbeurten en live muziek zijn het helemaal. Als eerbetoon aan echte menselijkheid. Zonder trucjes en poespas.

       En eenvoud is weer helemaal terug in de kunst. Geen cynisme, gewoon pure eerlijke kunst. Wat ziet, is wat je krijgt.

       Et cetera :D

 2. Erno Mijland avatar
  Erno Mijland

  Er is een mooi begrip voor het idee dat als we straks uit de crisis komen, veel banen zijn overgenomen door technologie: jobless recovery. Lees en bekijk de video’s op: http://alleskanaltijdbeter.blogspot.nl/2013/06/jobless-recovery.html

  1. check dat later, bedankt!

 3. Toch wordt de tijdswinst niet besteed aan degeen van wie de baan vervangen wordt door de automatisering, daar gaat het wat mij betreft scheef.

  Je vervangt een persoon door een automatiseringsslag, hierdoor houd je dus meer tijd over en qua investering ook een hoop geld, dit zou moeten/kunnen betekenen dat de persoon die vervangen wordt zijn salaris zou kunnen behouden en meer vrije tijd zou krijgen, toch gebeurd dat niet, de persoon wordt de laan uitgestuurd of voor 40 uur ergens anders geplaatst omdat dat moet van het kantongerecht.

  Ik pleit er nog steeds voor dat winst in tijd en geld meer uitgekeerd moet worden in werktijdreductie met behoud van salaris, dit vergt iets meer denk en rekenwerk en kennis van economische termen dan ik heb, dus daar lopen mijn ideeën vaak spaak. Maar het moet kunnen, we laten de machines werken en besteden de tijdswinst aan investering in onszelf en de toekomst.

  1. Ja, zeker weten. De machines laten werken en de rest in onszelf investeren is bijzonder goed mogelijk.

   Met name online verwacht ik de grootste verschuivingen. Er zijn zoveel dingen die we online kunnen oplossen die voorheen onoplosbaar bleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.