audiobibliotheek

YouTube introduceert gratis Audiobibliotheek

In 2006 was er een gapend gat in de markt ontstaan voor hoogwaardige gratis content. Inmiddels wordt dat gat met de dag meer gedicht. Een van de gangmakers daarin: YouTube. In 2006 waren de YouTube video’s nog slechts in mono geluid en super lage videoresolutie beschikbaar maar inmiddels biedt YouTube betere kwaliteit dan wat TV ons biedt.

Inmiddels kun je op YouTube zelfs je video’s editen door kleurenfilters toe te passen, slideshows te maken, teksten toe te voegen of uit diverse video’s een nieuwe versie samen te stellen door delen ervan aan elkaar te plakken. Daar waar je voorheen een hele dure en complexe video-editor voor nodig had, ben je inmiddels met alleen een browser tot hetzelfde in staat. Het maakt video heel toegankelijk voor iedereen. Makers van video-editing software zullen daar niet zo blij mee zijn.

Gisteren voegde YouTube opnieuw een functionaliteit toe: een gratis Audiobibliotheek. Het zal vergaande gevolgen hebben voor mensen zoals ik die in opdracht muziek componeren. De YouTube Audiobibliotheek hanteert geen copyright, iedereen is vrij om deze muziek in welke toepassing dan ook te gebruiken. Het enige dat voorbehouden is om de muziekbestanden zelf te gaan distribueren en ze zelfstandig af te spelen los van de toepassing.

De kwaliteit van de muziek is heel erg goed en heel divers. Ik vermoed dat heel veel videomakers hier gebruik van zullen gaan maken. Het is overigens wel apart dat de naam van de componisten van deze muziek nergens te vinden is. Deze personen hoef je dan ook geen credits te geven voor de muziek. Videomakers hoeven daar dus niet meer op te letten. Voor de componisten die hieraan meewerken lijkt het mij wel wat vreemd. Of zal Google gigantische afkoopsommen betalen voor de muziekstukken?

Op dit moment staan er “slechts” 150 tracks in diverse stijlen in de Audiobibliotheek. Maar ik ga er vanuit dat dit de komende tijd aangevuld zal worden.

Met dit type muziek voor video componeren zal straks geen droog brood meer te verdienen zijn. Het zal de makers van stockmuziek hard raken maar wellicht dat Google redelijke afkoopsommen hanteert. Dat wil ik graag proberen te achterhalen. Natuurlijk zal er altijd werk overblijven voor zeer specialistisch werk. Bijvoorbeeld muziek die naadloos op het beeld “gesneden” moet worden. Maar voor heel veel video’s volstaat deze 100% rechtenvrije muziek simpelweg omdat de kwaliteit gewoon prima is.

Dat YouTube dit doet is een logische stap. Maar wel een met vergaande gevolgen, ook voor mij. Ik zal mijn vak opnieuw moeten uitvinden. En met mij, velen anderen.


Reacties

6 reacties op “YouTube introduceert gratis Audiobibliotheek”

 1. Ja copy/paste maatschappij. Ik hoop dat dit beperkt blijft tot Youtube. Anders wordt het een onuitroeibare Youtuberculose, en verdienen we inderdaad niets meer.

  1. Deze muziek mag je in elke toepassing gebruiken. Dus ook op Vimeo of SoundCloud of zo. Vimeo gebruikt trouwens Free Music Archive als bibliotheek. Dat werkt met een Creative Commons licentie en dus met respect voor de auteur, alleen zonder centjes voor die auteur.

   Het vergt creativiteit om muziekmaken van een goed businessmodel te voorzien. Dat zal steeds lastiger worden. Er is geen schaarste. En het aanbod top kwaliteit voor 0 euro is mega groot.

   Ik had het laatst met iemand van Beeld en Geluid over Freesound. Die laatste heeft een veel groter archief. En is helemaal gratis ook.

 2. Daar zal het uiteindelijk op uitdraaien. Ja, waarom niet.

 3. Hetzelfde geldt voor boeken, films, muziek (op zichzelf staand) en nieuws. Het is allemaal ‘gratis’ geworden, ern wegwerpproduct. Maar de 3D-printer maakt zijn opmars, dus ook andere beroepen zullen het zelfde lot ondergaan. Uiteindelijk wordt alles ‘gratis’ / ‘waardeloos’. Maar misschien zorgt dat uiteindelijk juist wel voor een nieuwe, betere samenleving?

  1. Lastige vraag. Wat wel blijft: gratis betekent niet dat iets niet van waarde is. Misschien is de waarde wel heel hoog juist.

   Geld is een betaalmiddel, we zitten in een revolutionaire fase waarin dat aan het veranderen is. Geld zal niet langer de waarde van iets gaan en kunnen uitdrukken. Heftig interessant!

 4. ton selderbeek avatar
  ton selderbeek

  ik moet nog mee maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.