Nederland, het land van de reaguurders, laat alle kansen liggen

ja

SoundCloud, Medium en Kinja spelen in op de veranderingen rondom het discussiëren online.

SoundCloud is bedoeld voor audio. Nu is dat een type format wat zich niet zo makkelijk voor een discussie leent zou je denken. Daar heeft zij iets op gevonden en zo kan men op SoundCloud een reactie aan een specifiek moment in de timeline van de audiotrack koppelen. In plaats van op de hele track te reageren reageer je op dat specifieke moment. Bij SoundCloud kun je overigens ook op de gehele track reageren.

Medium heeft de slimme methode van “Leave a note” per paragraaf bedacht. Naast elke paragraaf staat een +teken waarmee je een korte note voor dat stuk tekst kunt achterlaten. Voor de lezers zijn deze notes alleen zichtbaar als je erop klikt, wat rust in de tent geeft. Het moet worden gezegd: qua leesbaarheid, qua online software om stukken te schrijven, zelfstandig of samen met anderen, en qua reactie-methode staat Medium op eenzame hoogte. Bij Medium kun je dus heel precies in-context reageren. En dat is een absolute verrijking.

Kinja biedt een zeer unieke manier om te reageren, ze geeft elke reaguurder een subdomein. En of de reaguurder nu een eigen blog schrijft of regeert op een ander maakt geen verschil, alles wordt op dezelfde manier in de timeline gezet. Gawker.com maakt bijvoorbeeld gebruik van dit geniale systeem. Er is geen verschil meer in de hiërarchie op deze sites tussen een blogpost en een reactie. Met name dat is natuurlijk de reden waarom reacties verschoven zijn naar Facebook en Twitter omdat een niet-schrijver daar ineens wel alle aandacht krijgt met zijn reactie.

Wie wil er nog helemaal onderaan een blogstukje een reactie geven en er een beetje bijbungelen als een soort van ingezonden digitale brief? Inderdaad, ook mijn blog gebruikt deze techniek omdat WordPress eigenlijk op dit vlak achter loopt. En ook een nieuw platform zoals De Correspondent loopt achter op dit vlak, ook al heeft men de software op maat laten ontwikkelen. Ik ben lid maar voel me slechts een lezer van De Correspondent. Iemand die slechts consumeert maar niet kan deelnemen. Dat was mij achteraf gezien die 60 euro niet waard (2 maal 60 euro trouwens, want mijn vriendin waarmee ik samenwoon deed hetzelfde). Okay, ik heb een nieuw initiatief een kans kunnen geven. Maar mij moet echt van het hart dat de vernieuwingsdrang teleur stelt.

Wie kennis van internet heeft zal moeten toegeven dat een rigide roverdeling tussen auteur en reaguurder inmiddels achterhaald is. Het wordt dan ook hoog tijd dat wij in Nederland gaan innoveren op dit vlak. Want geef toe: na Hyves is er niets meer gebeurd. Op De Correspondent had ik goeie hoop maar zij hebben die kansen niet gezien, laat staan dat ze deze gegrepen hebben. Of je nu een blog schrijft of een reactie geeft, het een staat niet los van het ander. Samen is het woord van nu. Dus Nederland: word eens wakker!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

4 reacties

  1. Ik was vooral aan het hopen dat er ‘ander soort nieuws’ voorbij zou gaan komen. Een andere kijk op nieuws. Nieuw nieuws. Storytelling op z’n 3.0 en ja, daar hoort deelname bij van burgers. Het verschil is nog te groot. En voor mij hoeft die vreemde ‘geslotenheid’ niet. Gooi het open, of ik nu betaald heb of niet.

  2. “Wie wil er nog helemaal onderaan een blogstukje een reactie geven en er een beetje bijbungelen als een soort van ingezonden digitale brief? Inderdaad, ook mijn blog gebruikt deze techniek omdat WordPress eigenlijk op dit vlak achter loopt.”

    Daar kan ik me volledig in vinden. Af en toe bezoek ik uit nostalgische overwegingen vandenb.com en laat ik een eenzaam commentaar achter op een postje dat zes maand geleden is verschenen.

    Vroeger (in de oude tijd, toen de websites nog konden spreken) was het een sport om de eerste reageur te zijn om vandenb.com.

    Medium is een mooi initiatief, maar ik zou een systeem prefereren dat netwerken van onafhankelijke (zelf gehoste) blogs opzet, in plaats van de huidige toestand, waar blogs onbewoonde eilandjes van het internet zijn geworden. Je ligt met je vuurtje en sprokkelhout te wachten tot er een schip voorbij komt varen waar je naar begint te wuiven als een gek, in de hoop dat ze je oppikken.

    Maar een van de talrijke consumerende toeristen op een groot cruiseschip als Facebook of Google+ wil ik ook niet zijn.

    Ik ben er nog niet uit.

    1. Via WordPress.com kun je de blogs daar gaan volgen maar zelfstandige blogs vallen daar weer buiten. Eigenlijk zou er een plugin ontwikkeld moeten worden die relaties tussen blogs zichtbaar maakt. Middels het volgen van blogs door je te abonneren op de RSS en middels het achterlaten van reacties. Moeilijk is dat niet alleen wordt dat niet gedaan. Zou in het dashboard van WordPress zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.