De pleuris van de kunst

MotleyDe pleuris van de kunst is niet de kunst zelf.

Veelal pijprokende chagrijnige types bemoeien zich ermee. Kritische ogen en oren die nauwelijks een glimp van positiviteit kunnen uitdragen.

Het is het of het is het niet. Net niet betekent: niet, naks, nada, nul. Het is het niet, zie je dat dan niet?

Je schijnt het ook niet te kunnen leren. Je hebt het of je hebt het niet. Als je het hebt ben je niet normaal. Dan ben ‘anders’. Niet anders in de zin van Wacko Jacko, maar Echt Anders. Een soort halfgod, ook al lig je kotsend in de goot met een vieze naald in je arm.

De pleuris zit hem in het gelul. Over Kunst (oh ja, zo schrijf je dat). Sommige dingen vind je mooi, sommige dingen niet. Dat heeft met voorkeur te maken. Smaak. Niets mis mee. Maar iets Kunst noemen heeft geen reet zin. H*e*l*e*m*a*a*l niet. Kunst. Kunstig. Kunstjes doen?

*ach, doe ’s rechtopzitten en kopjes geven dan!*

Picasso maakte helemaal geen kunst (oh nee, misschien schrijf je het toch zo). Ik vind sommige dingen van die knakker mooi. Maar als jij er geen bal aan vindt, dan klopt dat helemaal.

En toch, ja toch, lees ik met heel veel genot de nieuwste editie van Mister Motley. Omdat ik er dus geen reet van begrijp. Laat dat duidelijk zijn.

P.S. Mocht je je afvragen waarom ik het mij permitteer om zoveel krachttermen te gebruiken: alles is namelijk geoorloofd in de …


Reacties

6 reacties op “De pleuris van de kunst”

 1. Vanavond riep die sympathiek overkomende arcodeonist dat er ook zoiets bestaat als
  de vrijheid van kunst. en dat alles best
  samengevoegd mag worden en dat daar niets
  mis mee is.

  I rest my case.

 2. @karin: precies. Of en ook: er zijn geen regels. Dat mag regel nummer 1 zijn op elke school.

 3. Ach met kunst is het net als met alles.. Je hebt goede kunstenaars en slechte. Goede timmermannen en slechte.. Maar wie bepaalt dat en wie beseft zich dat? De kunsteenaars zijn vaak in het voordeel omdat de meeste mensen niet pretenderen verstand van kunst te hebben, maar veel weer wel van timmermanskunst.

 4. @Catharina: interessant. Kun je uitleggen hoe je dat bepaalt, wat goeie en slechte kunst is?

 5. Nee, ik ben net als de meeste mensen en pretendeer dus niet daar verstand van te hebben. Van timmeren trouwens ook niet..

 6. @Catharina: ik dus ook. Wel wat ik mooi vind. Maar timmeren… volgens mij moet ik daar niet aan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.