Mijn radiodocumentaire Oostende Healing ter ere van Marvin Gaye zijn 75e verjaardag om 0:00 uur op Radio 6

Mijn audiodocumentaire Oostende Healing werd rond middernacht van 1 op 2 april 2014 ter ere van Marvin Gaye zijn 75e verjaardag uitgezonden op Radio 6 (link naar de uitzending – mijn documentaire zit in het 3e uur). Eerder die avond, op 1 april 2014 was ik van 23:00 tot 0:00 uur te gast bij Met ’t Oog op Morgen en sprak ik over mijn documentaire (link naar de uitzending).

-- PERSBERICHT --
Mijke & Co Live! van de NTR op Radio 6 soul & jazz zendt dinsdagavond om middernacht de radiodocumentaire Oostende Healing uit. Dinsdag 1 april is het 30 jaar geleden dat Marvin Gaye werd doodgeschoten door zijn vader in zijn ouderlijke huis. Marvin zou aanstaande woensdag 2 april 75 jaar zijn geworden. Muzikant en documentairemaker Marco Raaphorst is op zoek gegaan naar het verhaal achter het meest succesvolle album van Marvin Gaye, Midnight Love.

Niet alleen is Gaye’s tragische dood één van de meest opvallende verhalen uit de popgeschiedenis, wat er zich de paar jaar ervoor afspeelde is niet minder legendarisch te noemen. Marvin was bankroet en depressief van het vele drugsgebruik en zijn turbulente relaties toen hij in Oostende ‘aanspoelde’ in 1981. Hij bleef daar ruim anderhalf jaar. Hij begon weer te sporten, liet het Vlaamse popicoon Arno Hintjes regelmatig voor hem koken, dronk leffe tussen de Oostendenaren en schreef er zijn grootste hit Sexual Healing. Ook nam hij in Studio Katy in de buurt van Brussel zijn meest succesvolle album Midnight Love op.

"That whole album, for me as an engineer, was very different to anything I've done before and anything I've done since" zegt de opnametechnicus van die plaat Mike Butcher hierover in de documentaire Marvin sloeg in België een nieuwe muzikale richting in, voor het eerst gebruikmakend van een drumcomputer en synthesizers.

Muzikant en documentairemaker Marco Raaphorst nodigde zijn muzikale maatje Tom America uit om als chauffeur en klankbord met hem op zoektocht te gaan. Samen maakten zij ritjes naar Oostende, Brugge, Brussel en spraken zij met de mensen die Marvin toentertijd gekend heeft. Mensen zoals Arno Hintjens, Mike Butcher (technicus van album Midnight Love), Johan Vestreken (-ex radio/tv presentator), de dochters van Freddy Cousaert, de man die Marvin naar Oostende gehaald heeft en nog een paar anderen. "Sexual Healing was er niet gekomen zonder mijn pa. Bestaat nie" aldus dochter Michele Cousaert.

"I have to say, I've worked with a lot of people, but he was somebody I can definitely say he was a genius. Crazy genius you could say, but definitely a genius”. Mike Butcher spreekt met lof over Marvin wanneer hij terugblikt naar hun samenwerking. Hoewel Marvin misschien nooit de sexual Healing gevonden heeft is er wel iets anders dat hij vond: “Oostende Healing.”

Marco Raaphorst is muzikant, sounddesigner en documentairemaker. De Nieuwe Revu noemde hem 1 van de 30 meest invloedrijke online Nederlanders. En met zijn muziekblog marcoraaphorst.nl won hij in 2007 een Dutch Bloggie voor Beste Muziekblog van Nederland. Als sounddesigner leverde hij honderden geluiden voor populaire muzieksoftware.

In de uitzending van aanstaande dinsdag is alles te horen over Marvin Gaye’s tijd in Oostende. Om middernacht bij Mijke & Co Live! op Radio 6 Soul & Jazz. Hét programma over live muziek, met historische en eigen liveopnames, een eigen livepodium iedere woensdag in de Sugarfactory in Amsterdam, interviews en studiogasten.


Reacties

5 reacties op “Mijn radiodocumentaire Oostende Healing ter ere van Marvin Gaye zijn 75e verjaardag om 0:00 uur op Radio 6”

  1. Was mooi Marco. Ik denk dat veel luisteraars heel anders naar Marvin Gaye zullen luisteren. Ik heb mij nooit verdiept in achtergronden van muzikanten of beeldend kunstenaars. Na jouw documentaire begrijp ik nu de waarde ervan. Dat zou veel meer moeten gebeuren.

  2. Happy Hotelier avatar
    Happy Hotelier

    Zeau. Heb er vandaag ff de tijd voor genomene. Mooi man. ” Sexual Healing was er niet zonder mijn pa gekomen”. Videootje dr bij en je kan zeau op de BBC.

    1. Heb hem nog gaaf op vinyl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.