Met Ferry Maat in Met ’t Oog op Morgen

Marco Raaphorst en Ferry Maat
Marco Raaphorst en Ferry Maat in Met Het Oog Op Morgen

Op de dag dat ik de laatste minuten van mijn documentaire Oostende Healing zat te mixen, 1 april 2014, werd ik gebeld door de redactie van het radioprogramma Met ’t Oog op Morgen. Wat De Wereld Draait Door voor televisie is, is Met ’t Oog op Morgen voor radio. Zij wilden mij graag interviewen over mijn documentaire en hadden ook radiomaker Ferry Maat uitgenodigd. Dit alles ter ere van Marvin Gaye. Marvin zou op 2 april 2014, 75 jaar zijn geworden ware het niet dat hij 30 jaar geleden precies 1 dag voor zijn verjaardag door zijn vader werd doodgeschoten.

En zo ontmoette ik een paar uur later deze man, de grote aanjager van de soul en disco uit mijn jeugd: Ferry Maat. Hij stak mij via zijn Soulshow aan met zijn groove georiënteerde smaak. Toendertijd bracht ik vrijwel elke donderdagavond vertikaal naast mijn cassetterecorder de halve avond door. In die tijd was je alert op elke zucht die door de ether sijpelde zodat je nog even razendsnel de pauzetoets kon lanceren om de muziektrack vrij te waren van Het Gesproken Nawoord. Zelfs als dat uit de mond van mooiprater Ferry Maat kwam. Op zolder liggen nog altijd vele dozen vol cassettes als bewijs aan die memorabele episode uit mijn leven.

Voordat we “op moesten” in Het Oog vertelde Ferry me dat hij ooit Willem 4 samen met Maxima ontmoet had. Willem vertelde hoe hij vroeger naar de Soulshow luisterde: “stiekum, onder de dekens, want moeders mocht het natuurlijk niet horen”.

Even later zat ik samen met Ferry in de uitzending, live. Zijn iPad lag binnen oogbereik. Ferry draaide zich naar mij toe: “kijk, toch alweer 70 likes”. Ik zag een foto die ik hem even ervoor had zien maken met zijn iPad. Een foto van de redactieruimte van Het Oog met een tekstje erbij:

Op dit moment in de studio van Met Het oog op Morgen i.v.m. de sterfdag van Marvin Gaye. Vanaf middernacht op Radio 6 de documentaire “Oostende Healing”.

En da’s dus mijn documentaire. Van die dingen dus.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Ik heb toevallig vandaag door omstandigheden je docu geluisterd en voor de tweede keer naar: ”Met ‘t Oog op Morgen” en kan niet anders zeggen dat ”Oostende Healing” echt goed, lekker vet in elkaar is gemixt is. Het geluid was uitzonderlijk goed en jouw stem diep, helder en duidelijk. Zulke radio docu’s hoor je niet vaak, vooral de accenten in de techniek hoe de muziek is gemaakt en de accenten van die TR808. Zo had ik het nooit bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.