Darryl Ann tijdends #lilf14

Met een knipoog naar de Q: Life I Live 2014

Het jaarlijkse festival Life I live sierde gisteravond de Haagse Binnenstad weer op. Op de meest prachtige locaties waren weer podia neergezet. Zo stond er eentje pal tegenover Paleis Noordeinde. Een paleis waar overigens het hele jaar geen reet te beleven valt, de lichten zijn uitgedraaid en koningen en koninginnen zijn in geen velden of wegen te bekennen.

De naam van het festival is – had je moeten weten! – afkomstig van het gelijknamige nummer van Q65, een Haagse band, want let wel: in Den Haag is de rock & roll in Nederland begonnen. Eind jaren ’50 (!) waren het de Tielman Brothers die een podiumact deden waar 10 jaar later Hendrix nog een puntje aan kon zuigen: de broer van Andy Tielman lag met zijn benen onder hem weggeslagen met zijn contrabas op zijn buik, terwijl Andy Tielman op die bas stond met zijn  gitaar achter zijn rug! Dit was letterlijk ongehoord.

tielman brothers

De Haagse concertorganisator Paul Acket regelde op 8 augustus 1964 het allereerste Stones concert in Nederland, in het Kurhaus. Het resulteerde in beelden die de hele wereld over zijn gegaan omdat het publiek de stoelen uit de Kurhauszaal sloopte en de gordijnen naar beneden trok. Geen enkele documentaire over de Stones laat sindsdien dit gebeuren onopgemerkt voorbij gaan. Paul Acket is ook het genie achter het North Sea Jazz Festival dat uitmondde in het grootste indoor jazzfestival wereldwijd.

Ook had Den Haag de grootste muziekzaak van Nederland in de 60-erjaren, nee zelfs van heel Europa: Servaas muziek. Servaas leverde als een van de weinigen topmerken zoals Fender en Marshall. En vrijwel elke zaterdag zaten die gasten van de Earring, George en Rinus, of van Q65, of Shocking Blue of een van die duizenden Haagse muzikanten daar de laatste rock & roll licks aan mekaar te showen. Dit terwijl in Amsterdam een Jonny Jordaan over een Westertoren liep te zingen. Een toren! Fucking boeiend…. not!

Hamvraag: hoeveel bands scoorden ooit een nummer 1 hit in Amerika en waar kwamen die bandjes vandaan?

Hilversum haatte in die tijd rock & roll en draaide vrijwel alleen die liedjes van Jonny Jordaan en zijn torens. En zo is Veronica ook ontstaan, die alleen maar rock & roll besloot uit te gaan zenden. Vanaf een boot op zee. En waar denk je dat die boot kwam te liggen? Juistem: voor de kust van Scheveningen. Daar is de Nederlandse Top-40 ontstaan.

Ik kan zo nog wel even een tijdje doorgaan. De rol van Den Haag voor beatmuziek is immens groot.

Gisteravond was dat opnieuw duidelijk zichtbaar, hoorbaar, voelbaar. Men komt voor Life I Live in groten getale naar Den Haag. Omdat hier de beatmuziek klinkt zoals ‘ie moet klinken. Hier geen acts die navelstarend hun laptop bedienen. Hier geen fucking DJ’s die alleen maar op play drukken en met de handjes in de lucht staan te wapperen. Nee, hier in Den Haag staat men nog gewoon hard op een gitaar te hakken. Als je dan moet sterven, laat het dan maar in Den Haag gebeuren, dat idee.

Life I Live is een te gek festival. Dat wilde ik er maar mee zeggen.

Michael Prins #lilf14


Reacties

2 reacties op “Met een knipoog naar de Q: Life I Live 2014”

  1. Heerlijk om zoveel enthousiasme over de muziek tijdens de Haagse Koningsnach te kunnen lezen. Je hebt ook helemaal gelijk dat Den Haag beatstad nummer een is en voorlopig ook zal blijven!

  2. En dan te weten dat een gitarist van de Q naast Lida in de Elandstraat woonde en door de familie als ‘de gitaargek’ werd bestempeld. Ik had toen al verkering met Lida! Maar wij vonden de Q niet zo goed kan ik mij herinneren. Wij gingen meer voor ‘the Incrowd’ met Robbie van Leeuwen die speelde zaterdagsavonds in Mont d’Or aan de Gevers Deynootweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.