Vervallen muzikale zaken

auwWat voor nut heeft de dood, het verval? Het ruimt op! Tijd voor iets nieuws. Anders zou het leven èn te druk èn te saai worden.

Daarom vandaag een lijst van vervallen muzikale zaken. Dingen die echt niet meer kunnen. Die echt dood zijn. Ook al denkt De Oude Muziekindustrie daar anders over.

 • Met lang haar achter een rack van tenminste 3 synthesizers hoog gaan staan om vervolgens af en toe de oogjes te sluiten als een betuiging van een soortemet genot.
 • Met een omhang-keyboard tegen de rug van de gitarist aan gaan staan. Tip voor gitaristen: maak een snelle move opzij.
 • De quantize optie van een sequencer gebruiken. Te strak is gewoon niet lekker (geldt voor de meiden ook, want wij mannen houden immers van vlees!).
 • 3 maanden of langer in een studio gaan zitten om er vervolgens met 10 nummers uit te komen waarvan er slechts 3 enigszins te pruimen zijn.
 • Met een omgekeerd petje en twee vette vingertjes in de lucht een beetje ‘jo!jo!jo!’ roepen.
 • Meedoen aan de X-factor of afgeleide programma’s onder het motto van ‘Op Zoek Naar Het Zwakke Schaap’.
 • Met je Floyd Rose een duikvlucht maken.
 • Ruis en brom als nadelen zien.
 • Met drumpads de boel inspelen om er vervolgens 3 weken lang geluiden bij te zoeken.
 • ‘Fix it in the mix’ roepen. Überhaupt de term ‘mixen’ gebruiken maakt je verdacht mannetje!
 • Gitaren met nieuwe snaren.
 • De Auto-Tune gebruiken.
 • Sessiemuzikanten uitnodigen. Vrienden daargelaten.
 • Een galm effect op je stem zetten. Je bent de paus niet man!
 • Braaf wachten totdat het platenlabel je album uitbrengt. Echte muzikanten knallen de muziek na afloop van elke sessie direct op bittorrent sites.
 • Op MySpace iedereen gaan wijsmaken dat je de nieuwe god op aarde bent terwijl je in je leven nog nooit van die kuttrap achter het podium van Paradiso geflikkerd bent.
 • Regelmatig bij je moeder gaan eten vanwege De Gezonde Hap.
 • Andere bandjes voor het gerecht dagen omdat ze 1 seconde uit jouw ongeïnspireerde nummer gebruiken.
 • Met een pilotenmicrofoon om je harses, gehesen in korset, een lijp dansje doen.
 • Je kind Madonna, Britney, Elton, U2, Frans, of uhm, Marco noemen.
 • Met een zonnebril op gaan verkondigen dat dit je allerlaatste concert ooit is terwijl je fans spontaan een spasme in de kransslagaders ontwikkelen. Om vervolgens ook nog te gaan beweren dat je van je fans houdt!
 • Playbacken (met of zonder Auto-Tune!).
 • In De Wereld Draait Door slechts een ‘1 minuutje coupletje en een refreintje’ doen en je beledigd voelen als we allen in koor ‘hoer!’ roepen.
 • Wat loopjes aan en uit zetten en heel langzaam een filter opendraaien. We willen je zien zweten idioot met je laptop! Of anders gezegd: kantoorklerken zijn uit!
 • Te lange gitaarsolo’s. (maatstaf: langer dan een toilet-bezoek, of helemaal van Paradiso vooraan naar achteren lopen, bier aan de bar bestellen en weer teruglopen om er vervolgens achter te komen dat die fukking gitarist nog steeds uit zijn bucks loopt te gieren).
 • Je gitaar afstoffen.
 • Nog erger: een glijmiddel tegen het roesten van je snaren gebruiken. (tip als dat jouw dwangneurose is: gewoon nokken ermee en je aanmelden bij de thuiszorg!).
 • Bandfoto’s laten maken door een fotograaf die met kunstlicht, een statief, een make up assistent en een hele dure camera (wat? gebruik jij je fooncam niet?) werkt.
 • Lid zijn van de BUMA maar het er tegelijkertijd ook weer niet helemaal mee eens zijn, maar ja je blijft toch maar lid want, ja je weet ook niet zo goed wat er gaat gebeuren in de toekomst en je bent eigenlijk best bang om je nek uit te steken en gelooft het toch niet helemaal dat het gemiddeld salaris van BUMA medewerkers veel meer is dan jij ooit zult verdienen en de BUMAAS zullen toch zeker echt niet van die boefjes zijn zeker, en je twijfelt en je weet het gewoon niet en… uh, uh… mamma!!!
 • Op een ander willen lijken. Je laat gewoon die baard staan of niet. Alsof dat mij interesseert. Spelen, eikel!

Als je je in een van bovenstaande zaken kunt vinden, helaas: you’re history dude!

(foto credits: het geweldige WMFU)

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

22 reacties

 1. hahaha, geweldige lijst.
  marco.

  – soundchecken met testingtestingonetwoonetwotestingonetwo. (in the place to be.. ; )
  – teveel gear, lees: zut, meenemen naar een optreden. die je no way gaat gebruiken.
  – als bandje weer bij elkaar komen na te lang (en of teveel kids).
  – vreselijk slecht zijn met een attitude.

  (ik kan ook nog wel ff doorgaan maar je lijst is al zo lang. en zo geweldig ; )

 2. Compressie op de eindmix verbieden.

  Te veel CD’s terug moeten brengen de afgelopen jaren omdat het gewoon vervormd was. Wanneer krijgen we weer dynamiek in muziek CD’s, en MP3/MP4 etc trouwens ook. Laatst een CD van Estelle gekocht, ja er stond een leuk liedje op. Ik kan er ook niets aan doen, meteen hoorde ik het. CD even naar AIFF gezet en ik zag twee rechte balken. :( Terug gebracht die troep.

  Dongles en Online-activation in software verbieden.

  Te veel problemen heb ik gehad de afgelopen jaren. Gebruik gewoon een serienummer want de software komt toch wel op torrents. En ja, ik koop software als er maar geen dongle of online activation die aan je computer gekoppeld is op zit. één van de redenen waarom Windows niet meer in mijn huis aanwezig is. Twee keer verteld microsoft dat ik illegaal bezig ben omdat hun controle servers down waren.

  Linux zo maken als OS X

  Ik stap meteen over. De reden dat ik nog OS X gebruik is het gebruiksgemak en de audio software. Ableton, Logic, Reason etc, maak een Linux versie. Maar Linux is nog niet zo ver :( Prachtig systeem linux maar nog niet klaar voor de gewone man.

  Ach, nee ik ga niet verder. De zon schijnt en ik denk dat ik maar eens naar buiten ga.

 3. @Marco Ik heb hier nog een doos Nuendo 3 liggen. Een keer te koop aangeboden op diverse plekken maar niemand wil Nuendo 3 meer hebben, dat was meer dan een jaar geleden. Nu staat deze doos stof te vangen. Nu Logic zonder dongle, wel aangeschaft met dongle lang geleden nog onder windows.

  Ik had alles van PSP audioware maar ja, toen ging men over op de iLok. Niets meer aangeschaft bij PSP audioware.

  Gelukkig heb ik dat probleem van Reason nog nooit gehad op de Mac. Onder windows had ik dat ongeveer eens per maand. :(

  Een keer heb ik Ableton Live een week niet kunnen gebruiken omdat de code al in gebruik was, of zoiets, en ik pas na een week een oplossing kreeg. Grrrrrrrrrrrrrrr Digital Restrictions Management.

  Afijn, genoeg geklaagd vandaag. . .

 4. @Diederik: ik heb hier ook nog Sonar liggen. Geen dongle, iLok, gewoon een reg-key. Klasse! Maar Sonar crashte helaas de pan uit. Zelfs als je er een boosaardige blik op wierp.

  Het nare is ook dat die progjes ineens niet meer blijken te werken net nu je met dikke armen vol kippenvel zit te gloeien vol inspiratie. Sid Barrett had dat nooit getrokken…

  Todd Rundgren vertelde laatst : “I was having issues with my Pro Tools equipment and didn’t want to get it fixed

  Dat zie ik dus precies voor me. Rund die baalt van software die weigert te werken. Rund gebruikt nu ook open source software, Audacity (ik ook trouwens). Dat geeft toch te denken.

  Weet je. Die muzieksoftware industrie gaat denk ik nog hetzelfde meemaken als de muziek industrie nu. Als je je niet naar je eigen gebruikers luistert dan houdt het op. Ik heb discussies gelezen op de Steinberg site waarbij het personeel haar eigen klanten ging aanvallen. Niet 1 keer, nee heel vaak. Muzieksoftware zal op termijn zeker open source gaan worden, net zoals open content voor muziek de enige weg te gaan is…

 5. I think we now learn new lessons.
  One lesson is that what we thought was special is perhaps not as special as we thought.

  Here in the USA we have our sports game called baseball. One thing people like to collect is little cards with photographs of baseball stars on them, called “baseball cards”.

  Before eBay, many people believed that some cards were very rare–such as the cards from the first season of this sports player or that.

  Then the eBay auctions began–and it turns out the cards are not rare at all. They are everywhere, all over the USA.

  In music, we learn similar rules.
  –give people the new tools, and they can make music which is more fun than the large record companies;
  –the new tools are affordable;
  –youtube and vimeo and blip teach us that all over the world kids can play “Free Bird” on the ukelele at 240 bpm, which means that Yngwie is not as rare as we thought.

  In music, we can love the old artists, and even buy them, but if we support the new ways of new artists, then we help transform musical death into musical life

  In software, if we learn to use software and freeware and value ware, then we can break the price barriers and help generate a sharing music culture.

  Our new music need not be stuck in “what’s new” or “what’s hip”.

  Our new music can include youth, but need not be a “youth culture”.

  Our new music insists that software (and music) work, and that we no longer worship record companies, guitar heroes, or even software.

 6. @marco I love guy-and-guitar music and girl-and-guitar music. I think what is needed most for the music revolution is not the most expensive bit of auto-tune software but simply a good-sounding USB microphone for simple recording that does not cost very much.

  Joan Baez recorded her first album in a hotel ballroom, with a simple one-track recording studio.

 7. Hmmm. gitaarssolo niet langer dan een toilet-bezoek.
  Dat bevestigd mijn vermoeden dat gitaarsolo’s niet gespeeld/geimproviseerd worden , maar eigenlijk bruin zijn en gedraaid worden.

  Mijn persoonlijke toevoeging wat echt niet meer kan: een percussionist met pipe-chimes.

 8. @gurdonark: storytellingsongs. And don’t forget the Not So Good Sounding USB mics. They can be fun as well. Example (recorded with a Logitech USB Skype Mic):
  [audio src="http://melodiefabriek.nl/audio/mp3/demos/artofpop.mp3" /]

  @Rob: sowieso moeten ze die slagwerkende types slagwerken verkopen die echt terug slaan!

 9. Ik weet hier echt heulemaal niets van, muziek maken…
  maar lach mij één breuk om bovenstaande lijst. Leve het doen-wat-jíj-wil!

 10. Het lijstje is meer dan prima, maar Autotune is gewoon top. Het liefst in combinatie met een valse westerngitaar, oude snaren, opgenomen met een laptopmicrofoon en digitale/kantenklare drumsamples.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.