De dag dat The Beatles niet in de Houtrusthallen zouden spelen

Als Hagenees probeer ik natuurlijk alles rondom Den Haag als beatstad numero uno angstvallig onder mijn en uw aandacht te houden. Vandaar hetgeen dat nu volgt.

Bij Harry Knipschild las ik vandaag het volgende:

“Uiteindelijk planden we één concert in Blokker en het andere konden we krijgen in de Houtrusthallen in Den Haag, maar Epstein wilde ze beide in dezelfde zaal”.

Een simpele zoekactie leverde een link op naar een scan van het oorspronkelijke document. Een artikel uit 1984 in de Nieuwe Revu die er toen nog als een soort knipselkrant uitzag. 1984, ook het jaar waarin Marvin Gaye door zijn eigen vader doodgeschoten werd.

De Amsterdamse impresario Dick van Gelder was toentertijd in negentienhonderdvierenzestig dé man omdat hij degene was die The Beatles naar Nederland had weten te halen. Maar het was manager Brian Epstein die besloot om niet voor de Houtrusthallen in Den Haag te kiezen. Een historische misser dus! Het werd 2 maal de Blokker. Dat nota bene een groenteveiling was!

Het concert in die christelijke Blokker verliep overigens zoals verwacht voorspoedig. Geen gevechten, hooguit wat meisjes met natte benen die zich de tiefus gilden als John, Paul of George weer een haarlok van links naar rechts lieten bewegen.

Gelukkig hadden we in Den Haag ene Paul Acket die de vuige tegenhangers van de brave Liverpoolers uitnodigde om een avond lang van snaar te gaan in het Scheveningse Kurhaus. Wat een legendarische avond zou gaan worden. Het publiek trok de podiumgordijnen uit het plafond en sloopte de stoelen in de zaal. De politie sloeg met stok en al op het publiek in en trapte op de handen van mensen die aan het podium gekluisd stonden. Niet zo gek dus dus dat dat ontaarde in de totale sloop van de Kurshauszaal.

politie-stones

Hilversum draaide nog jarenlang nadien gewoon Tante Leen en Willy Alberti alsof er geen vuiltje aan de lucht viel te bekennen. De boot Veronica voor de kust van Scheveningen moest eraan te pas komen om het land te voorzien van muziek voor de jeugd die bejaard Hilversum weigerde te draaien.

Want in Den Haag was de rock and roll natuurlijk allaaaaaaaaaaaang begonnen!

Een en ander is ook op video vastgelegd:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

  1. Hoi Marco,
    Wat goed dat linkje naar die oude Revu, mijn vader staat was erbij, als puber. Hij ging dat jaar ook naar de Stones. Als jong meisje van twaalf vond ik het Kurhaus verhaal natuurlijk erg ongeloofwaardig, ik mocht niet eens naar Doe Maar. Inmiddels is hij 72 en sindsdien heeft hij nog veel concerten bezocht, ook met mij. We zijn samen al vier keer naar ,waarschijnlijk de, laatste keer Rolling Stones geweest en deze zomer neemt hij me eindelijk, mijn eerste keer, mee naar Doe Maar.
    Groetjes Annemarie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.