#metablog 12: sukkels

Menig blogger heeft het vooral over zichzelf en neemt zijn blog veel te serieus. Het is ├╝berhaupt het risico van het ouder worden, alles over-rationaliseren en eigen theorietjes verzinnen om zo het leven onder de duim te houden en alle angsten weg te drukken.

Maar je weet het: er zijn geen regels. Nul. Naks. Nada. Als jij een verhaaltje verzint dan geloven een hoop mensen dat gewoon. Wellicht een hoop anderen ook weer niet. Maar zo is het met alles. De ene vindt je een bluffer, de ander een goeroe. De ene vindt dat je alleen maar aan geld denkt, de ander vindt dat je echt oprecht goed doet en er alles voor over heeft om de wereld te verbeteren.

Ik lees nu het boek Kieft. Die man twijfelt aan alles en vooral aan zichzelf. Hij weet dus niet eens goed wat hijzelf van de persoon Kieft moet vinden.

Ik schat in dat veel mensen zo zijn. Ze vullen de leegte met woorden. En man, wat zijn ze wijs en slim. Dat lijkt dus maar zo. Diep in hun hart voelen ze zich het sukkeltje.

Je niet het sukkeltje voelen, da’s een van uitdagingen in het leven. En mocht dat wel zo zijn, dan kun je er maar beter een verhaal over verzinnen. Over jijzelf als sukkel, of over andere sukkels.

Schrijf of vertel dat verhaal. Dat verhaal dat je nog met een kromme rug op je vijfentachtigste kunt schrijven. Dat verhaal dat je uit je duimpje kunt zuigen, zuiver een kwestie van hard werken. Dat verhaal dat je kunt oppikken tijdens een busrit. Dat verhaal dat je kunt verzinnen liggend op bed, al lummelend starend naar het plafond.

Effe iets anders. Wim T. Schippers is geen sukkel. Je moet Wim niet vragen naar de zin der dingen. Je moet hem niet naar zijn achtergronden vragen. Kijk gewoon naar zijn werk en lach je het sukkeltje. En da’s lastig natuurlijk, want puur een werk op waarde inschatten kunnen de meeste sukkels niet. Die moeten op hun eigen gevoel afgaan en da’s eng. Daarom gaan ze liever af op wat andere sukkels erover zeggen. Of het werk van de sukkel populair is etc. Daarom etaleren de sukkelende artiesten ook zo met cijfers en populistisch gedoe. Uit angst dat mensen inderdaad gaan denken dat ze echte sukkels zijn. Wat ze natuurlijk ook zijn.

Kijk die Kieft verzint dat niet allemaal zomaar. Het is waarschijnlijk nog waar ook.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.