the common dummies - linnets

The Common Linnets voor Dummies

Het bleef niet onopgemerkt dat Ilse de Lange in haar eentje de promotie voor de The Common Linnets verzorgt. Waarom ontbreekt daarbij telkens haar muzikale partner Waylon? Nederland begon daarom een zoekactie naar hem. De hashtag #WAARISWAYLON‬ werd de sociale media ingeschoten en voilà, een paar uur later vandaag kwam Waylon met een verklaring op Facebook.

Het verhaal is nu rond. The Common Linnets, Ilse en Waylon als zangduo, namen een album onder die naam op. Maar de band The Common Linnets draait om slechts 1 persoon en dat is Ilse de Lange. Aan de hand van de tekst van Waylon kunnen we heel eenvoudig dat project/concept/recept/Ilse-d’r-dingetje The Common Linnets analyseren. Komt ‘ie:

Via deze weg wil ik jullie graag laten weten dat ik weer gevonden ben. Het is vreemd om te merken dat ik inmiddels nationaal bezit ben geworden en er dus ook een nationale zoekactie naar mij is gestart. Maar er is niet zoveel aan de hand, anders dan men doet vermoeden.

Kortom: Waylon leeft!

We hebben, voor de gelegenheid, besloten onze krachten te bundelen in onze liefde voor country- en Americana muziek. The Common Linnets is echter een project van Ilse DeLange.

Kortom: Ilse is de baas.

We hebben ooit afgesproken dat ik een plaat met haar zou maken, later onze deelname aan het songfestival en als afsluiter het concert op 21 juni in het Twente Stadion. Daar zijn onze agenda’s ook op ingericht. Het succes na het songfestival heeft ons beiden overvallen. Het maakt dat je opnieuw moet gaan kijken naar gemaakte afspraken.

Kortom: veranderingen kunnen erin resulteren dat je wat afspraken zult moeten aanpassen. Als je daar zin in hebt.

Voor mij lagen en liggen er een hoop verplichtingen de komende periode met het uitkomen van mijn nieuwe album “Heaven after Midnight” in september. Een album dat ik vorig jaar heb opgenomen en zelf heb gefinancierd. Een belangrijk en persoonlijk album. Ik heb dit album al een keer eerder uitgesteld vanwege het songfestival.
Om mijn agenda nu om te gooien voor de volledige buitenlandpromotie van The Common Linnets heeft voor mij dus meer consequenties dan voor Ilse. Ik moet mij dan voor langere tijd gaan vrijmaken en verbinden aan het duo The Common Linnets, misschien wel voor een jaar of langer, zeker als ook Amerika in the picture komt.

Kortom: Waylon moet zijn eerdere plannen aan de kant zetten als hij door wil met The Common Linnets. En op zich wilde hij dat wel:

Ik had me wel voor langere tijd aan The Common Linnets kunnen en willen verbinden, als dit in het buitenland op basis van creatieve gelijkwaardigheid zou gebeuren. Ilse en ik hebben daar lang over gesproken, maar zijn er nog niet uitgekomen. Dat heeft niets met geld te maken, maar met een emotioneel commitment van twee mensen aan een duo in een vaste samenstelling, waarbij we onze solo-carrieres voorlopig in de koelkast zouden zetten.

Kortom: er was geen sprake van creatieve gelijkwaardigheid, Ilse wilde de baas zijn.

Conclusie: niemand had het effect van het bijna winnen van het Songfestival kunnen overzien. Ook Ilse niet. Maar Ilse is star en beschouwt Waylon niet als een gelijkwaardig muzikaal partner. Zelfs niet na die wonderlijke prestatie in Denemarken. Zelfs niet nadat heel Europa met eigen ogen en oren heeft kunnen aanschouwen dat The Commons Linnets toch echt een uitstekend duo is. Of om precies te zijn: was.

En dat Ilse dat niet ziet “da’s echt niet meer normaal!”


Reacties

6 reacties op “The Common Linnets voor Dummies”

 1. Fabio avatar

  Kloosrieding ;-)

 2. adeline avatar
  adeline

  Fraaie analyse. Ter aanvulling: in de docu over TCL zegt Ilse nog dat het een gezamenlijk bandje is: de ene keer zing ik in Waylons bandje, de andere keer zingt hij in mijn bandje. Op facebook heette het een ‘ sideproject with Ilse de Lange and Waylon’, na de songfestivalfinale was het ineens een initiatief van Ilse de Lange. Vervolgens gaat Ilse buiten Waylon om op promotietour waarbij een andere zanger de rol van Waylon op zich neemt. Helaas zingt deze Jake vals, hun stemmen klinken niet zo fraai samen en er is geen enkele chemie tussen die twee. Voor een ervaren artiest als Ilse een enorme miskleun. Los ervan dat het niet zo chique is om je partner-in-succes zo te dumpen, ook vanuit commercieel
  oogpunt oerstom. Never change a winning team.

 3. Erik van Heeswijk avatar
  Erik van Heeswijk

  Of Waylon wilde meer geld zien dan was afgesproken, of was onbetrouwbaar als het om opdraven ging. Of Ilse was een geldwolf, of ze konden het niet zo goed samen vinden. Of ze wilde er meer van maken dan hij. Of…. speculation your honor! Ik kan er minimaal 10 radicaal verschillende interpretaties op loslaten, die allemaal kunnen kloppen. Lijkt me wijs het oordeel uit te stellen.

  1. Zou kunnen. Waylon gaf gisteren in RTL Late Night aan dat hij alleen al zijn plannen aan de kant zou kunnen zetten als Ilse er gelijkwaardig in wilde gaan zitten. Dus er een gezamenlijk project van zou maken, gelijkwaardig beslissing kunnen nemen en gelijkwaardig verdienen.

   Maar wellicht dat nog meer speelt. Misschien ook zaken die ze verborgen willen houden. Tja, speculatief, zoals altijd.

 4. Erik van Heeswijk avatar
  Erik van Heeswijk

  Zoals je weet speelt het management ook vaak een rol in dit soort discussies. Hoe dan ook is het jammer voor de Nederlandse popmuziek.

  1. Zeker. Een soort historische fout. Had mooi kunnen zijn maar die kans lijkt nu verspild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.