Stromae

Stromae is verlan voor maestro. In zijn muziek klinkt een Europees verleden door. Een verleden dat hij voorziet van rap, soms van zang. Muziek die hij altijd transparant en proper arrangeert op het ritme van een electro beat. Vaak aangevuld met Afrikaanse en andere niet-westerse kleuren. Of zoals hij het zelf zegt:

I did a big crossover between Folk French music, Hip Hop & Electronic music

Stromae is niet persoonlijk, zijn teksten gaan niet over hemzelf. In zijn teksten bezingt hij de imperfectie van het leven in al haar rauwheid als een moderne Jacques Brel. Teksten die hij op het podium en in zijn videoclips kracht bijzet door de hoofdfiguren uit zijn songs uit te beelden. Stromae maakt zijn lippen op en wordt een vrouw. Stromae zwalkt over het podium en wordt de dronkaard uit het lied Formidable.

Deze man doet geen pogingen om stoer over te komen. Deze man schut niet met zijn kont. Deze man hangt zijn tong niet uit zijn mond. Deze man probeer ons iets te vertellen.

Stromae creëert zijn muziek, net als ik, met behulp van de muzieksoftware Propellerhead Reason.
En dat schept dan toch een band.

P.S. Bekijk ook de documentaire die VPRO HollandDoc onlangs uitzond.

(featured image: didyPhotography / CC BY)

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

5 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.