Laptop luidsprekers vrijheden

laptopVroeger droomde ik vooral. Over spullen die ik niet kon betalen. Ik ging naar de Firato-beurs. Woonde demonstraties bij van Hele Dure Geluidsapparatuur. Hoorde hoe The Dark Site of the Moon over Quad versterkers en Quad elektrostatisch speakers werd afgespeeld. Op behoorlijk volume. Fraai gedonder in het laag. Donker, diep en zonder vervorming.

Tegenwoordig bewandel ik de andere route. Luister ik vaak naar mijn muziek en die van anderen via de laptopluidsprekers van mijn MacBook Pro. En dat werkt. Je kunt veel negatieve dingen over Apple roepen, maar de ingebouwde luidsprekers klinken heel fraai voor het formaat.

Eigenlijk raar dat ze in dure studio’s nog steeds op hele dure boxen afmixen, want de meeste mensen luisteren immers onder hele andere omstandigheden naar muziek. Laptopluidsprekers, iPod’s (waarvan je slechts 1 oordoppie indoet – mono!!) en mobiele telefoons met ingebouwde speakers worden steeds meer gebruikt.

Maar er is nog iets anders aan de hand.

Met de komst van de Walkman werd het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om je favoriete muziek niet alleen thuis maar ook elders te beluisteren. Wat een ervaring! En een persoonlijke ervaring (met een hoofdtelefoon op je knar kon je je afzonderen van je omgeving). In het bos, op de fiets, echt overal kon je ineens muziek beluisteren. De jeugd van tegenwoordig weet niet anders, maar toch: het was een wonder! En met een laptop heb ik als componist een soortgelijke gevoel. Ik kan met mijn laptop overal muziek maken. En ik heb geen studio meer nodig. Of beter: mijn laptop is mijn studio. Vrijheid!

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

4 reacties

 1. Doet me denken aan de jaren 80, toen ik nog net geen walkman had, en (een vrij korte periode) ging fietsen met een koptelefoon op waarvan de kabel mijn fietstas inging naar de gettoblaster. Dat doet nu niemand meer.

 2. “Eigenlijk raar dat ze in dure studio’s nog steeds op hele dure boxen afmixen, want de meeste mensen luisteren immers onder hele andere omstandigheden naar muziek. ”

  Ja idd, voor een uurtje maar niet 8 á 10 uur per dag, zoals de gemiddelde audio/muziek professional. Probeer maar eens een dag op laptop speakers te werken, je raakt dodelijk vermoeid en je oren gaan naar de knoppen door de hoge concentratie midhoog.
  Als referentie is het leuk, maar ik mag toch hopen dat mensen mijn werk liever in een bioscoop/woonkamer horen dan op hun ipodje of psp. Goed de tijden veranderen, maar een muur van geluid krijg je niet uit je laptop/iphone speaker(s)…
  ik hou het bij een stereosetje speakers op standaardje in een fijne akoestische ruimte…

  maar nu eerst slapen :)

 3. @arnoud: ik luister redelijk zacht af, misschien dat dat scheelt. Maar ben het eens dat het handig is om met luidsprekers te werken die rustig klinken als je lange tijd moet werken. Maar goeds, elk voordeel heeft zijn nadeel. Vrijheid is mij het meeste waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.