Acteur van film Boyhood plaatst liefdevolle bonus via blogpost

De film Boyhood schuurt dicht tegen de werkelijkheid aan. Er lopen diverse lijntjes tussen het werkelijke leven van de acteurs en hetgeen ze tentoonspreiden in de film. Zo zijn de karakters van de acteurs voor een belangrijk deel geïnspireerd op hun werkelijke leven. In de film zien we een jongen opgroeien in een gezin over een periode van 12 jaar waarin we hem en de andere acteurs zichtbaar ouder zien worden omdat de film zelf ook echt over een periode van 12 jaar gemaakt is. Regisseur Richard Linklater heeft bijzonder veel geduld gehad met het maken van deze film en heeft het verouderingsproces van de acteurs niet via standins of een grote lik schmink willen oplossen.

Muziek speelt in de film een belangrijke rol. Vroeger was het clearen van de rechten van bekende popnummers voor film onbetaalbaar maar “dankzij” de ingestorte muziekindustrie is dat tegenwoordig prima te doen. Zodoende werd de gehele soundtrack van de film opgebouwd uit bekende popmuziek. De songteksten worden door de hoofdpersonen in de film vaak gebruikt om een brug te slaan met het leven dat de acteurs in de film leiden. Zodoende draagt de muziek bij aan het karakter van de acteurs. En elke verandering in de tijd wordt ingeluid via een bekend poplied dat iets lijkt te zeggen over die verandering.

Ook slaat de muziek een brug naar het werkelijke leven van de acteurs. Op een gegeven moment in de film zien we de hoofdpersoon Mason 15 jaar worden. In de auto met zijn vader krijgt hij een CD als cadeau. Een CD die zijn vader speciaal voor Mason samengesteld heeft. Het is een eerbetoon aan The Beatles dat pa de toepasselijke titel ‘The Black Album’ heeft meegegeven (The Beatles maakten immers zelf het geweldige White Album). Maar wat we niet te zien krijgen in de film is de brief die erbij hoort. Gelukkig heeft acteur Ethan Hawke, die de vader van Mason speelt, deze brief gepubliceerd op Medium. Maar wat blijkt? Zowel ‘The Black Album’ als de bijbehorende brief bestonden al eerder in het werkelijke leven, zijn werkelijke leven. De CD en de brief zijn een echt cadeau geweest dat Ethan Hawke maakte. Alleen niet voor Mason maar voor zijn oudste dochter Maya.

Popliedjes als soundtrack voor het leven. Alleen daarom al is Boyhood een geweldige film.

(Uitgelicht plaatje: Victor Tatum/BuzzFeed)


Reacties

3 reacties op “Acteur van film Boyhood plaatst liefdevolle bonus via blogpost”

  1. bijzondere film over opgroeien, leven en dealen met dat leven. vooral het volgen van de hoofdrolspeler was prachtig, omdat hij in zijn observerende houding alles van een afstand bekijkt en er toch middenin zit. herkenbaar ook.

  2. Boyhood stond al op mijn lijstje om te kijken, maar ik ben door jouw blogpost nog nieuwsgieriger geworden. Mooi idee trouwens om een cd te maken voor je eigen kind.

  3. Boyhood is echt een hele goede film. Zeker als je acteurs goed kent, want de film lijkt heel erg op het echte leven van de Topacteurs die in deze film spelen. Zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.