Kwantiteit versus kwaliteit

Kwantiteit wil zeggen: uitgedrukt in getallen

Een getal is abstract. De meeste mensen kunnen niet omgaan met getallen want ze zijn niet alleen slecht in rekenen, ze kunnen het de getallen niet relativeren.

Neem bijvoorbeeld het rekensommetje 1 + 1 = 2.
2 is ook 2 keer zoveel als 1.
100% meer.

1 + 999 = 1000.
Wat door vrijwel iedereen gezien wordt als “slechts” 1 erbij.
Nog geen 0,1% keer zoveel.

Is het daarom misschien zo dat het succes aan het begin het leukst voelt? Omdat dan de stijging het “groots” is? In het begin zet je de grootste stappen, daarna wordt alles meer van hetzelfde. Tenminste, als je gaat rekenen.

Vaak denken we ook: “Gezien de aankoopsom van ons huis was die nieuwe keuken een koopje”. Terwijl we vervolgens in de supermarkt wel het goedkoopste merk pindakaas heel bewust uitkiezen.

Onze cijferobsessie zit in alles en niemand kan eraan ontkomen. Iedereen telt zijn geld op de bank. Iedereen staat stil bij zijn leeftijd. Iedereen vraagt zich af hoe laat het is.

Bedrijven maken er dankbaar gebruik van. 64 bit is beter dan 32 bit. 32 gig is meer dan 16 gig. En domme blondjes wachten op de opvolger van mp3, die vast mp4 of mp5 moet gaan heten. Software nummeren we. Smartphones nummeren we. En onze kinderen krijgen een rapportcijfer.

Vandaag de dag lijkt het meten is weten groter dan ooit tevoren. We meten het aantal kijkcijfers, het aantal Likes, het aantal Favorieten, het aantal Shares of weet ik wat. En als het te laag is voelen we ons toch een beetje kut. Wat tot gevolg heeft dat we nog beter ons best gaan doen en ons verdiepen in wat goed scoort en wat niet. Of we geven het op. “Zie je wel, niets voor mij”.

Kwaliteit: het geheel van eigenschappen van een object

Als we een product/activiteit/persoon/object kunnen duiden aan de hand van de te onderscheiden kenmerken en eigenschappen, dan noemen we dat kwaliteit. Maar er is ook een andere betekenis die veel populairder is. Een definitie die een onderscheid in goed en slecht maakt. Kwaliteit staat in deze definitie voor een goede eigenschap (of meervoud: goede eigenschappen). Hetzelfde zie je bij de definitie van kritiek, dat in de volksmond altijd staat voor een negatief oordeel. Maar ook daarvan is de ruimere betekenis juist heel neutraal: het beoordelen van werk, uitspraken, enzovoort. Een beoordeling die dus zowel positief als negatief kan zijn.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Eén reactie op “Kwantiteit versus kwaliteit”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.