NPO schaft de middengolf voor radio af

De NPO gaat per 16 september 2015 stoppen met haar uitzendingen op Radio 5 via de AM-band (ook wel middengolf genoemd). Een logische keuze want AM is kostbaar en zwaar achterhaald qua techniek. Ook voor NPO-directeur Radio Jan Westerhof was de beslissing eenvoudig te nemen:

De bezuinigingen van het kabinet dwingen ons tot keuzen. En de verouderde zendmasten voor de AM zijn aan vervanging toe: dat is een dure operatie waarbij we onszelf afvragen of we dat nog wel moeten doen. We besparen 1,2 miljoen per jaar als we ermee stoppen.

Volkskrant

Radio 5 is het enige kanaal van de NPO dat nog via AM uitzendt. Er zouden volgens de Volkskrant met name ouderen boven de 60 jaar naar luisteren. Ouderen die massaal op Facebook zitten en best digitaal zouden kunnen gaan luisteren. Als ze dit niet al allang doen…

Westerhof noemt DAB+ als alternatief maar dat lijkt mij minder voor de hand liggend want deze techniek was al achterhaald toen ‘ie verzonnen werd. Ik geloof persoonlijk alleen in online streams en podcasts. Opmerkelijk overigens dat de Volkskrant dit juist buiten beschouwing laat.


Reacties

7 reacties op “NPO schaft de middengolf voor radio af”

 1. Las ik daar toch Midgetgolf ;)

 2. Zolang je onderweg niet altijd online bent en je nog zuinig moet zijn op je mb’s is het uitzenden via de radio nog lang niet dood, streams en podcasts zijn wel de toekomst, nu nog wachten op de bijbehorende databundels om echt de omslag te kunnen maken.

  1. Podcasts zijn juist bedoeld om offline te beluisteren en dus nu nog handig als je zuinig wilt zijn met je databundel. En podcasts zijn niet live zoals bij de meeste radio wel het geval is. Ik denk dat de podcast, met of zonder muziek, op den duur wordt vervangen door online-streams die nu nog kostbaar zijn. En mogelijk moet je er dan ook voor gaan betalen. En gratis radio via de ether zal nog lang blijven bestaan.

   1. Waarom zal radio via de ether nog lang blijven bestaan? Die zendmasten kosten enorm veel stroom en de techniek zit niet langer in de spullen die we gebruiken. De meeste smartphones, iPhones en Android phones missen een FM radio, dus iedereen die dat gebruikt luistert op een andere manier. Dat is op dit moment denk ik de grootste markt van luisteraars naast luisteraars in de auto.

    1. Ook de zendmasten voor mobiele verbindingen kosten stroom, waarschijnlijk veel meer dan de zendmasten die er nu voor radio zijn. De overheid zal de komende decennia zeker radio en tv door de ether blijven doorgeven voor een algemeen gebruik en dekking bij noodsituaties over het hele land. Internetradio heeft nog een lange weg te gaan en wordt technisch geëxploiteerd door marktpartijen. Daar zal je dus altijd bij een provider voor moeten betalen, ook al wordt de prijs nog zo laag. Ik heb in ieder geval een werkende transistorradio voor als kabel en netwerken uitvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.