Zomaargasten 2009

zomaargasten

Het wordt weer tijd voor Zomaargasten, de online variant van het VPRO tv-programma Zomergasten. De laatste keer was in 2007, via Operator11.com (site pleituh?) streamden we toen. We gebruikten Twitter als programmagids om het bezoek naar de juiste stream te sturen. Twitter was toen nog een dorp, iedereen kende mekaar en tijdens de Zomaargasten uitzendingen keek geen mens meer naar ‘echte’ tv. Zomaargasten rulde in die tijd.

Dit jaar opnieuw? Lijkt mij wel. Op Twitter wordt er al het een en ander geroepen.

Misschien dat we dit jaar het live vanuit 1 plek kunnen gaan doen. Met publiek erbij. Live streamen. Een avondvullend, of misschien wel een dagvullend programma.

Aan de hand van een paar goeie thema’s gaan een paar Zomaargasten met elkaar in gesprek. Op de tafel staat een laptop die tijdens het gesprek gebruikt wordt om dingen te laten zien. De livestream kan switchen tussen het gesprek van de Zomaargasten en de beelden uit de laptop. Verhalen worden verteld aan de hand van websites. Achter de gesprekstafel wordt op de muur het beeld van de laptop geprojecteerd.

En qua thema’s? Even uit de losse pols:

 • Twitter voor dummies en gevorderden
 • De onbelichte kant van Flickr.com
 • Filmpie pakken bij Vimeo.com

Wat denken jullie ervan?


Reacties

17 reacties op “Zomaargasten 2009”

 1. Op tafel ook wijn, dat hoort erbij. Ik wil dat gesprek over Twitter wel doen (met jou?). En dan vooral ook over de do’s and don’ts en policy’s voor twitterende werknemers en waarom bedrijven daar nog niet over nadenken.

  Gaan we dat doen?

 2. MartinB avatar

  Misschien kun je dan, om Twitter toch nog te gebruiken, streamen via TwitStream.net (voorbeeldje: http://44.vg/7fd)

 3. Zebra Dasilva avatar
  Zebra Dasilva

  En vergeet ‘Zomergabbers’ niet…
  Maaruh, goed plan… als het in April gaat gebeuren. Ik lul die drie uur wel vol ;-)

 4. Zebra Dasilva avatar
  Zebra Dasilva

  Met Mogulus dan maar dit keer?

 5. Ik ben van de partij, zeker als Petra voor wijn zorgt. Twitter als onderwerp mag inderdaad niet ontbreken. Zelf wil ik wel een boom opzetten over personal branding en over de vraag of e-mail op termijn al dan niet gaat verdwijnen ten gunste van berichtjes via social networks. Nog een thema: iedereen ZZP’er?

 6. Marco K. avatar
  Marco K.

  Twitter lijkt mij inderdaad wel hét onderwerp, met daarbij b.v. ook de overeenkomsten en verschillen met sites als Hyves en Facebook.

 7. Voor Twitter! Leuk initiatief trouwens. Is de aflevering van Gurus met Francisco en Boris een aardige inspiratie? http://www.blueshots.tv/Programmas/Programma.aspx?r=71391

 8. Was leuk ‘vorige seizoen’ dus een goed plan. Aanvullend op de reeds genoemde thema’s: stand vd journalistiek in het tijdperk van de nieuwe media; online identiteit; muziek/platenmaatschappijen/rechten.

 9. Petrah avatar

  Goede thema’s van Jeroen Mirck. Gaan de vaste banen verdwijnen ten gunste van een collectief van zzp’ers die bedrijven met raad en daad bijstaan?

 10. Handig om ook nog even een link naar mijn twitterprofiel erbij te zetten :)

 11. Harald avatar

  Wat Twitter betreft, het lijkt mij evt leuk om iets te vertellen over een projectje waar ik mee bezig ben, de Twitter Audio Chronicles. Gecoverde songs gesubmit door Twitteraars. Deel 1 is nog niet zoals ik het wil hebben, moet meer democratisch, Twitterpolls, enz, maar wellicht een leuk onderwerp?

 12. Ik sponsor de wijn mits er een terugkerend item : “wat zit er in mijn glas?” is. Wijn is emotie, dus ik wel dan wel even met de zomaargast van de week de diepte in.

 13. wel=wil in eerste wel:-)

 14. Leuk hoor, ik doe wel mee. Mag ik ‘bedreigcultuur’ aanmelden als thema? Verder vind ik de klassieke internethumor erg aardig, omdat het vaak refereert aan een gemeenschappelijk geheugen terwijl het ook heel fragmentarisch is. Dat maakt de communcicatie meerlagig en multi-interpretabel, maar – of juist daardoor – ook toegankelijker. Daarnaast is zijn in de loop van de tijd ook vaste ijkpunten ontstaan, zoals Lego, Darth Vader en Rick Astley. Het leukste is natuurlijk dat er veel te lachen valt.

 15. Geinig idee. Ik kijk in elk geval en wil er op Eeuwig Weekend (zie link) wel aandacht aan besteden.

 16. Harald avatar

  Alex Albrecht die samen met Kevin Rose Diggnation presenteert online, zit ook in TRS (Totally Rad Show): http://totallyradshow.com/.
  Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van hun setup, namelijk ook voor een wand zitten met daarop alle interactie, wellicht leuk om een Twitter backchannel te laten draaien daar?

 17. Yolanthe avatar
  Yolanthe

  Ja, lijkt me leuk en interessant. Ik doe graag mee.

  Yolanthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.