in samenraapsel

Hoe kut is Facebook? Nou zo kut:

Goed interview van Radio 1 met Krijn Schuurman.

De baas van Facebook, Mark Zuckerberg is een gestoorde gek, dat moge duidelijk zijn. En wie na 1 januari nog op Facebook zit ook. Kom op mensen, voel je niet machteloos en afhankelijk. Gewoon opheffen die teringzooi!

Update 1: ik ga binnenkort toetsen of bovenstaande onderbuikstuk echt past bij die aanpassingen van het privacybeleid van Facebook. Kortom: in plaats van de opinie van anderen te geloven ga ik het zelf maar eens goed onderzoeken.

Update 2: De NOS heeft een artikel gepubliceerd waaruit blijkt dat Facebook de aanpassingen 1 maand uitstelt:

Waarom Facebook de invoering van de nieuwe voorwaarden heeft uitgesteld, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Facebook in Nederland was niet op de hoogte van de wijziging.

Het College Bescherming Persoonsgegevens is verrast door het uitstel, maar is er wel blij mee. Het CBP doet onderzoek naar de voorwaarden van Facebook. “We hopen voor 30 januari de eerste conclusies met Facebook te kunnen delen”, zegt een woordvoerder.

Geef een reactie

14 reacties

 1. Ben er al een tijdje weg. Heb het nog niet gemist, wel wat tijd gewonnen. Er zijn wel een handvol boeiende mensen die 100% in de FB silo verblijven. Die zie je dus niet meer & da’s soms jammer.

  • Ik was vandaag op een begrafenis. Familie. De term Facebook viel. Het is de meest gekke Stasi oplossing die een mens kan bedenken. Maar goeds, dat de geest van Zuckerberg nogal zot is, is nu wel duidelijk. En inderdaad, zonder zal je wel wat missen, maar het moet maar.

 2. Blij met je update. Ja, Facebook is evil, maar is Google zoveel beter? Niet voor niets wil het EP dat Google zich opsplitst (hoewel ik niet geloof dat dat iets helpt). Dankzij Android (85% van alle smartphones draait op Android) weet Google tot op 25 meter nauwkeurig waar je bent, dankzij Google maps weten ze waar je naar toe wilt, dankzij de zoekmachine wat je daar doen wilt en ga zo maar door. En idem voor Microsoft, Apple, Twitter, Yahoo. Gratis bestaat niet, alles heeft zijn prijs. Geen internet is misschien de enige oplossing om enige privacy te hebben, en dan nog…

  • Ja het ligt complex. Maar ik besef me ook dat veel mensen, waaronder ikzelf, die gebruikersvoorwaarden niet lezen. Dat ga ik dus proberen wel te doen als ik tijd heb.

   Google is wellicht beter (Google+) omdat het je echt de mogelijkheid biedt advertenties op jouw profiel uit te schakelen. Ook Google Now moet je op Android eerst uitzetten voordat Google die gegevens mag opslaan. En er zijn nog wat dingen die we uit kunnen zetten.

   Enger is misschien nog wel de situatie dat de mensen gaan denken dat dit de keerzijde is van gratis (zo van: ja we mogen niet klagen want het is gratis) of dat bedrijven nu eenmaal boven de wet staan. Pas als we dat massaal gaan denken is het eind denk ik echt zoek. Hoewel je dat bij de overheid wel ziet gebeuren. Die trekken niets aan van onze privacy. Maar het bestrijden moeten we het wel. Internet is van ons en moet altijd vrij blijven. Het is immers gebouwd op open source.

  • Vergeet bankpasjes, Airmiles, bonuskaart, shopcards, tankstations, geldautomaten, en andere registratie- en statistiek-instrumenten niet…

  • Ik vind bedrijven die een loopje nemen met je privacy nemen niet eens echt een probleem, in die zin dat ik niet anders verwacht. Of dat het product rammelt(wat FB soms wel doet, maar daar heb ik iig geen problemen meer mee).
   Vervelender is dat mensen in de FB silo verdwijnen van het open web: zonder FB account kun je niets met uitnodigingen(die kun je niet eens buiten de silo versturen meen ik), FB IM werkt niet zonder FB account, mensen volgen kan niet(want zelfs openbare updates zie je niet) en pagina’s volgen werkt maar matig(want geen RSS feed).
   Dat is echt vervelend, aangezien 95% van de mensen toch echt voor FB kiezen(Twitter interactiviteit is bijna niks meer). Facebook(en Whatsapp) IS de default interconnect tussen mensen, leuk of niet.
   Ik zou graag willen dat die muren verdwijnen. Het is geen 1995 meer.

   Dit is ook wel een aardig stukje, deels gerelateerd:

   http://stratechery.com/2014/state-consumer-technology-end-2014/

   • Op zich heb ik toch goeie hoop. De massamedia zijn een gegeven uit de oude tijd. Maar het is wel nog wachten op een handige open source communicatie tool. Qua online publiceren zijn we al voorzien van prachtige dingen zoals WordPress en alle aanverwanten open source publicatietools. Maar qua instand communicatie nog niet. Ergens had ik al verwacht dat bv WordPress meer sociale tools had ingebouwd. Decentraal communiceren moet toch echt ook via je eigen domein kunnen en een logische stap zijn. En lost authenticatie issues voor het grootste deel op. Indyweb heeft daar ook haar focus op.

 3. Dat uitstel tot 30 januari past exact bij de gebruikelijke strategie van de firma Zuckerberg. Je gooit wat in de groep, er ontstaat rumoer, je doet net of je er wat van aantrekt en rommelt hier en daar nog wat in de tekst, en het uiteindelijke resultaat is alsnog kut. Ging bij Instagram ook zo.

  Iedereen, ook de media, focust te veel op die gebruiksvoorwaarden. Hoe belangrijk ook, die voorwaarden gaan slechts over de juridische verplichtingen. Voor de rest (het voortdurend rommelen in de instellingen, de manipulatie van wat in de nieuwsfeed wel/niet te zien is, enzovoort) doet Facebook gewoon waar het zelf zin in heeft. Zie bijvoorbeeld het psychologische experiment waarin men een groep gebruikers bewust vooral “slecht” nieuws liet zien, om te testen of men daardoor zelf ook negatieve updates ging plaatsen (wat voor mij de directe aanleiding was om met Facebook te stoppen). Daar zit het echte probleem qua Facebook, en zou reden genoeg moeten zijn FB verder te negeren. Los van welke voorwaarden er uiteindelijk komen.

  • Da’s waar. De ethiek van het bedrijf erachter. Het lijkt erop dat het bij iedereen mis gaat. Elk bedrijf online voert op een gegeven moment iets in waar veel gebruikers het niet mee eens zijn. Daarom geloof ik eigenlijk alleen maar in open source systemen die je zelf host. Kost meer geld maar dan heb je nadelen niet. Maar goeds, iedereen moet de voordelen tegen de nadelen afwegen.

 4. Kijk wat er allemaal gespuit word op Facebook. En die kunnen daar gewoon mee doorgaan. En als ik wat zeg word ik geblokkeerd. Niet mee eens. En wat ik gezegt heb neem ik niet terug.