Colombiaanse leger stuurde via popsong verborgen boodschap naar gijzelaars

Waar zijn toch die protestliederen gebleven? Er is genoeg reden om ons druk te maken maar we lijken slechts geïnteresseerd te zijn in 1 ding: geldverdienen. Is muziek echt tot niets meer in staat dan het leveren van een kortstondig oppervlakkig stukje amusement?

Niet geheel zonder toeval stuitte ik op een bijzonder verhaal. Een verhaal over hoe het Colombiaanse leger met behulp van een verborgen morsecode in een poplied gijzelaars informatie kon geven om zo te ontsnappen.

Gijzelaars die gevangen waren genomen door de ideologische guerrillabeweging FARC kregen deze boodschap te horen via het lied. Een lied dat werd opgenomen met behulp van de software Reason van de firma Propellerhead waar ik zelf al sinds 2001 mee werk en honderden geluiden voor gemaakt heb die met het pakket worden meegeleverd.

Luister naar het lied:

1e moment dat de morse-code klinkt is op 1:31 en te herkennen aan de ritmisch klinkende pianopartij.

Voor het hele verhaal, een LongRead, zie ‘The code: A declassified and unbelievable hostage rescue story’ op The Verge.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.