Podpraat #175 – editing on-the-fly

Laatst werd mij gevraagd of het niet beter is dat wanneer je iemand interviewt je beiden een eigen microfoon gebruikt. Welnu, dat ligt een beetje aan de situatie. Als je achter een tafel zit werkt het prima om elke spreker een eigen microfoon te geven. Maar als je als een soort reporter te werk gaat, je loopt een beetje rond, dan kun je maar beter een enkele microfoon gebruiken. Dat kan een losse microfoon zijn (in mijn geval, een klassiekertje: de Electro Voice RE 50 N/D B), of je gebruikt de ingebouwde microfoons van je recorder (ik gebruik de Sony D-50 lieveling).

Het voordeel van een enkele microfoon is dat jij de regisseur van het gesprek wordt. Het vergt microfoontechniek (dat lijkt eenvoudiger dan het is, maar oefening baart kunst) en biedt je de mogelijkheid om de geïnterviewde te onderbreken, je trekt simpelweg de microfoon snel bij hem of haar weg. Daarom is deze methode ook zo effectief voor het interviewen van politici die vaak maar door blijven wauwelen.

Een tafelgesprek met losse microfoons daarentegen kan al snel een zooitje worden als men door elkaar gaat kakelen. Dit probleem heb je dus niet als je met slechts een enkele microfoon werkt. Op die manier kun je het gesprek als het ware on-the-fly maken, je “monteert” het gesprek namelijk dan al tijdens de opname door die microfoon slim tussen jouw mondje en dat van de geïnterviewde te bewegen. Hoef je er later alleen nog wat compressie en EQ aan toe te voegen en klaar is Keesie.

Zie hier wat voorbeelden van collega’s die mijn advies ook al reeds hebben opgevolgd:


Jad Abumrad zag het licht dankzij Dolly Parton

Amerikanen zijn goeie storytellers (lees: kunnen zelfs een drol nog polijsten), dat hoor je goed af een een programma zoals bijvoorbeeld Radiolab. Jad Abumrad van Radiolab gaf onlangs een TED-talk over de basis van zijn verhalen. Hij begon ooit met de verwondering op een voetstuk te zetten maar gaandeweg begon het aan Jad te knagen dat dat toch wat te eenzijdig was.

Het mooie is dat zijn betoog echt in drie regels verteld kan worden, Jad doet er echter 13 minuten over. Het maakt zijn eenvoudige boodschap krachtiger.

BNR Dutch Podcast Awards

In Podpraat #166 maakte ik bekend dat BNR de Dutch Podcast Awards zou uitstellen tot dit najaar. Inmiddels is er een datum bekend: vrijdag 6 november.

Niet tijdens een fysiek evenement, maar gedurende de dag via online en radio. De Dutch Podcast Awards wordt dit jaar namelijk in een ander jasje gegoten, een direct gevolg van de corona-crisis. Het nomineren van podcasts kan vanaf vrijdag 31 augustus.

https://podcastawards.nl/nieuws/bnr-organiseert-online-editie-dutch-podcast-awards-2020

Computerstem wordt menselijk

WaveNet is een nieuwe techniek achter robotstemmen die uitermate menselijk klinken. Inclusief zuchtjes en de mondgeluidjes die echte mensen ook maken.

Meer audiovoorbeelden en uitleg hierover:

https://deepmind.com/blog/article/wavenet-generative-model-raw-audio

Enorm interessant, maar tegelijkertijd zal het ons snakken naar menselijkheid op zijn minst ook aanwakkeren.

Muziekpodcasts in de lift

Volgens Music Alley zitten muziekpodcasts in de lift, zo las ik deze week ‘The Rise and Rise of Music Podcasts’. Nu maak ik zelf ook een muziekpodcast maar ben ik niet snel onder de indruk van de eerste de beste muzikant die andere muzikanten gaat interviewen. Niet alleen is het geluid vaak, op zijn zachts gezegd, suboptimaal, ook inhoudelijk loopt het gezwets vaak veel te lang door. Daar heb ik het geduld vaak niet voor. Ik verwacht van goeie makers dat ze meer weggooien dan ze behouden. Kill your darlings. Cut the crap. Maar even los van mijn gemekker, voor muzikanten is het natuurlijk wel een prima medium, en onderschrijf ik de positieve punten die Music Alley genoteerd heeft.

US Podcast Ad Revenues grew 48% in 2019

De opbrengsten uit advertenties voor podcasts gaan omhoog zo las ik bij Podnews. Hoewel ik die cijfers met een flinke korrel zout neem, herstel, ik neem alle cijfers met een flinke korrel zout! Bovendien hoeven die cijfers werkelijk niet te slaan op de situatie hier in Nederland, laat staan op jouw persoonlijke situatie. Dus wat moet je hiermee? Welnu, dat is aan jou broedâh of zustâh.

Maakt Gimlet zich schuldig aan het negeren van de ‘Americans with Disabilities Act’?

Op de Twitters:

https://twitter.com/WimBrons/status/1282993392448831489

Zorgen om Spotify? Lieven tipt

Net vers van de pers die Twitter heet:

En in een DM tipte Lieven mij de laatste Podcast over Media die ook over de strijd tegen Spotify gaat:

https://overcast.fm/+GlHXYFWYQ

Hoe een telefoongesprek op te nemen?

Op het geweldige Transom valt een uitgebreid artikel te lezen over het opnemen van telefoongesprekken. Ik ben het volledig met de schrijver Jeff Towne eens: als het kan bel dan iemand via een vaste lijn. Het scheelt al enorm als jij via jouw mobiel naar een vaste lijn belt. Op die manier zal het geluid echt veel beter zijn.

https://transom.org/2020/recording-cellular-phone-calls/

Op die manier kon ik ook deze nu al legendarische aflevering bouwen:

Stef Bos recenseerde mijn VERVORMER bij Miss Podcast

Van de week uitte Stef Bos lovende woorden over mijn podcast VERVORMER op NPO Radio 1 in het programma Miss Podcast. Het fragment begint vanaf 47:20:

https://www.nporadio1.nl/podcasts/miss-podcast/32486-111-stef-bos-recenseert-vervormer

VERVORMER ook genoemd in programma Humberto op Radio 1

Zie https://www.nporadio1.nl/humberto Heb het item ook even losgesneden voor luistergemak:

Twee maal per week op Nationale Radio met je podcast, toch leuk!

Spotify hitlijsten zijn nu te delen

Check out your Spotify for Podcasters dashboard for new daily chart notifications and share cards.

https://podcasters.spotify.com/blog/get-discovered-on-spotifys-new-podcast-charts

Ik kan in mijn dashboard hier niets over vinden. Waarom dat is, geen idee. Mijn VERVORMER staat zover ik weet in geen enkel lijstje, daarvoor is de podcast denk ik nog te klein. Ik ben een kleine 50 abonnees op Spotify.

#FAIL: Apple gaat nieuws-“podcast” maken

Dat heeft Apple bekendgemaakt in een bericht met verschillende nieuwtjes over haar audiodiensten. Apple gaat een speciale show maken over het nieuws. Deze krijgt de toepasselijke naam Apple News Today. Deze podcast wordt gemaakt door redacteuren van de nieuwsdienst. Shumita Basu en Duarte Geraldino gaan het presenteren. De dienst is gratis en te beluisteren van maandag tot en met vrijdag in Apple Podcasts. Een aflevering duurt zes tot acht minuten.

https://www.onemorething.nl/2020/07/apple-news-komt-met-eigen-dagelijkse-nieuws-podcast/

Exclusief voor Apple Podcasts. *zucht* Dit is dus geen podcast, want het ontbreekt aan een RSS-feed. Wat het wel is? Een show bedoeld om mensen te verleiden Apple Podcasts te gebruiken. Spotify doet hetzelfde met exclusive shows zoals die van Joe Rogan. Jammer want het doet afbreuk aan het open karakter van podcasting.

Zo. Uitgetikt. De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.