Mijn site versus andere NL sites, via PageRank

PageRank is een indicatiecijfer waarmee Google het belang van sites ordent. Een hogere PageRank zal ervoor zorgen dat de site hoog in de zoekresultaten van Google getoond wordt.

PageRank werd ontwikkeld door de oprichters van Google en vernoemd naar een van die twee oprichters, Larry Page. Al in 1998 trouwens toen zij nog actief waren op Stanford University. Stanford University heeft het octrooi op PageRank en de naam PageRank is een handelsmerk van Google. (voor meer informatie over PageRank, zie PageRank – Wikipedia)

Mijn eigen marcoraaphorst.nl site krijgt van Google een PageRank van 5 (februari 2015). Dat is vergeleken met vele andere sites erg goed. Veel bloggers mogen blij zijn met een PageRank van 3. Veel van die super populaire modeblogs zitten dan ook op een 3. Maar Misslipgloss.nl zit op een 4, evenals Viva.nl.

Marketingfacts.nl heeft net als ik een 5. Geenstijl.nl ook. Frankwatching.com ook. Mijn blog is dus van even groot belang als deze sites. Daar ben ik als eenpitter behoorlijke trots op.

Ik ga nog even door met rugnummers noteren. Radio6 heeft, hoe kan het ook anders, een 6. Radio1 een 7, net als VPRO.nl en NTR.nl. En onze Belastingdienst.nl ook. Volkskrant.nl heeft een 8. Net als nrc.nl.

Wie er in Nederland op een 9 zitten, ik heb het niet kunnen achterhalen. De hoogste score die ik tegenkwam was, internationaal, Twitter met een 10. Zelfs Google.com, YouTube.com en Facebook.com scoren met een 9 net even lager. De situatie is internationaal overigens vergelijkbaar met die in Nederland.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

9 reacties

  1. Is niet nederig, velen hebben een 3.

   Ranking zit hem er ook in dat er een paar grote sites naar je linken. Daarom krijg je als blogger ook zo vaak verzoekjes om links uit te wisselen. Da’s altijd van een blogger die lager staat dan jij en die op die manier groter wil worden. Soms betalen ze je er zelfs geld voor. Is mij ooit overkomen, goeie les geweest :)

   1. Hoezo goeie les. Niet er op in gaan? Krijg vaak het verzoek voor een linkruil van vage sites en zelfs een paar keer het verzoek om juist de link te verwijderen :)

 1. Op IE8 had ik altijd de toolbar van Google met Pagerank. Tegenwoordig gebruik ik FF met een ‘Google Toolbar’ zonder pagerank, die niet van Google is en geen browsinfo van me aan Google doorstuurt. Moest dus even zoeken om er achter te komen dat ik op WordPress nog altijd niet verder kom dan een 2 (was in het begin even 3). Bij web-log had ik gemiddeld een 4 en op mijn eigen website bij mijn inmiddels failliete provider met .fol.nl in de naam haalde ik op een paar pagina’s een 5. Maar destijds waren er veel minder websites en Google past de rankingregels regelmatig aan. Wat goed werkt is een DMOZ-vermelding (krijg je er zo een pagerankpunt bij), maar die laat tegenwoordig alleen nog Engelstalige websites toe. Zelf heb ik de indruk dat de leeftijd van een domeinnaam belangrijker is dan gewichtige links.

  Ik krijg erg veel zoekers via Google, bij veel zoekermen scoor ik ondanks een pageranking van 2 erg hoog. Ik heb daar weinig aan, de meeste zoekers komen niet voor wat ik op m’n blog te melden heb. Kortom die zijn zo weer vertrokken zonder een reactie te plaatsen.

  Tegenwoordig plaatst Google https-sites hoger, maar dat doen ze waarschijnlijk buiten de pageranking om.

 2. Twitter een 10. Dus inkomende links van twitter zijn veel waard ;-) Ben dol op de twitters hoor, maar dat was/is toch de site waar je vooral een inlogscherm zag als je er op kwam zonder lid te zijn van de club? Snap de pr waarde dan toch niet zo. Of tellen die embedded tweets mee? Die staan overal.

  1. Het nieuws verspreid zich het eerst en het snelst op Twitter. In veel gevallen is het de bron. Ook voor velen journalisten. Twitter is op zich de belangrijkste bron voor aanbevelingen en tel daar Retweets bij op. Ik kan daarin de redenatie van Google vwb PR helemaal volgen, maar vul het ook maar een beetje in omdat ik die berekeningen dus echt niet snap. Veels te lastig qua wiskunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.