Serial podcast is meer dan een podcast

We kunnen een hoop van het megasucces van de Serial podcast leren. Zo luisterden er meer mensen naar Serial dan dat er mensen keken naar tv-series als Girls en Mad Men (bron). Kortom: het format podcast moeten we inmiddels als doorgebroken en mainstream beschouwen.

Echter, in Nederland is de podcast bij lange na nog niet doorgebroken. Misschien omdat radio het nog best goed doet in Nederland? Hoewel? De NPO wil van Radio6 af. De zender die er nota bene het laatste bijkwam! Ik heb ooit de allereerste versie van de website opgezet, toen het nog een WordPress-blog was (multi-user). En ik heb nog trainingen gegeven aan de radiomakers van Radio6 die op Radio6.nl gingen bloggen. Mensen als Vincent van Engelen enzo. Hartstikke leuk allemaal.

Terug naar Serial. En ik schrijf in de verleden tijd want de serie is inmiddels allang afgelopen. Wat mij vooral aan deze geweldige serie opvalt, naast de kwaliteit van de serie zelf natuurlijk, is de kwaliteit van de website. Die website is echt een geweldige aanvulling op de audio-serie met naast duidelijke informatie per episode ook heel veel aanvullende informatie, notities, landkaarten met aanwijzingen, politieverslagen, tijdslijnen en zelfs de componisten van de muziek krijgen volledige aandacht.

Daarnaast zette men Twitter en Facebook op een bijzondere manier in. Men zat er bovenop, er was veel interactie met de luisteraars en men voerde de opwinding over de serie telkens een beetje op. Zodoende verspreidde de serie zich razendsnel als een brandend vuurtje online. Deze serie MOEST je gehoord hebben! Massaal ging men over tot het plaatsen van retweets. Massaal blogde men erover. Er zijn zelfs diverse podcast gemaakt die over Serial gingen. Kan je het geloven, een podcast maken die over een andere podcast gaat? Zo succesvol dus. Mega.

In Nederland nemen we deze zaken nog steeds niet echt serieus merk ik. Naast het feit dat de podcast niet serieus genomen wordt lijkt men met name in Hilversum alleen geïnteresseerd te zijn in radio en tv. En dus bungelen de websites van de NPO er een beetje bij. Men worstelt zichtbaar met Twitter en Facebook en het ontbreekt daarbij vooral aan de bevlogenheid die bij Serial juist zo voelbaar was.

De kansen die er liggen zijn helder en duidelijk. Nu de nieuwe makers nog. En dat schrijf ik toch ook als een soort opdracht aan mijzelf…


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.