De impact van de globalisering: nul Nederlandse klanten!

Ok, de titel is wat gechargeerd. Mijn eigen klanten, bijvoorbeeld mijn muzikale-opdrachtgevers, zijn zeker vaak gezellige Nederlanders. Maar opvallend is toch dat ik via mijn webshop melodiefabriek.com/shop/ geen enkele Nederlandse klant heb gehad over het afgelopen kwartaal. Nul, nada!

Het bevestigt voor mij opnieuw dat ik me met name op de internationale markt zal moeten richten. Voor mijn huidige Nederlandse muziek/geluid-klanten zal dit geen probleem zijn, muziek en geluid is immers een universele taal. En de Engelse taal is in dat wereldje allang dé taal die gesproken en geschreven wordt.

Ik moet zeggen dat ik sinds de start van mijn eigen onderneming Melodiefabriek (April 2003) internationaal handel met landen als Duitsland, Hongarije, Zweden, Amerika en Verenigd Koninkrijk. Dankzij mijn webshop zijn daar nu ook landen als Frankrijk, Italië en Portugal bijgekomen. En dat voelt te gek.

Mijn muziek en geluiden gaan de hele wereld over. Meer dan 50.000 internationale downloads op één album heb ik op mijn naam weten te zetten. En mijn muziek wordt regelmatig in internationale videoproducties gebruikt. Mijn werk is zelfs in buitenlandse musea te horen.

De impact van dit alles op marcoraaphorst.nl is natuurlijk groot. Maar hoe precies, daar ga ik over nadenken…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.