Inspiratie

lightbulbVergeet het maar, inspiratie bestaat niet.

Inspiratie is namelijk gewoon het krijgen van een idee. Iedereen heeft weleens een idee. Bijvoorbeeld door te besluiten de bank een meter te verplaatsen.

Je kunt er ook niet op wachten. Het is er altijd. Het enige dat het verlangt is arbeid. Aan de slag gaan.

Het idee kan zijn: laten we met ons bandje 3 weken een studio boeken. Want denk je nu echt dat een bandje pas een studio belt als ze geïnspireerd zijn? Nogmaals, dat bestaat gewoon niet. Het begint met een klein idee, je gaat aan de slag en voor je het weet heb je een stukje muziek. Als jij dik tevreden bent, met dikke armen zit te kicken, dan is het goed. Wat anderen ervan vinden is niet zo interessant. Jij hebt gelijk, anderen niet. Tenzij zij ook iets maken. Maar goeds, dat terzijde. Is iets voor een volgende keer. Een blogstuk over kwaliteit (tja, zal het bestaan?).

The Beatles zaten vrijwel elke dag in de studio. En geloof me, ik weet waar ik het over heb. Ik heb het boek The Complete Recording Sessions gelezen. Elke dag in Abbey Road spelen en experimenteren. Prutsen. Pielen. Bij kinderen noemen we dat spelen. Het gekke is in de muziek dat muziek ook Gespeeld wordt. Geeft te denken, toch?

Ja, ik heb gewoon gelijk. Zo zit het: inspiratie bestaat niet. Gewoon aan de slag gaan en niet zeiken, punk!

Dit alles naar aanleiding van:

@Raaphorst Je hebt veel inspiratie de laatste tijd?

(tweet)

(CC BY foto: House Of Sims)


Reacties

8 reacties op “Inspiratie”

 1. Dus eigenlijk had hij moeten twitteren: “Je zit veel te klooien de laatste tijd?”

  Ik ken iemand die elke dag een liedje schrijft, en dat al 20 jaar doet. Daar zaten toch zeker 5 goeie liedjes tussen!

 2. @Rob: en die gast is vast elke dag geïnspireerd. Erg goed, dat soort vogels. Beter je hele leven pielen, dan op je nest blijven nadenken. Hoewel?

  @inge: zeg het maar hoor. Behalve als je het beter denkt te weten. :-p

 3. ik denk dat het een combi is.
  er zijn altijd ideetjes en kansen. de vraag is, zie je altijd die ideetjes en kansen? dat ligt aan buitenliggende factoren en aan innerlijke factoren. en drive! vooral drive denk ik!

  sommige mensen hebben een idee, spelen ermee, praten erover, praten er nog een keer over en vervolgens gebeurt er niets en vervliegt het idee. en dan denk ik vaak: ga het gewoon DOEN!

 4. Inspiratie bestaat niet? Ik begrijp je verhaal, maar toch. Afgelopen vrijdag heb ik met een vriendin (kunstenaar) een museum bezocht. Ze had inspiratie nodig voor de bouw van een zandsculptuur. Door te kijken naar sculpturen van andere kunstenaars raakt ze geïnspireerd en komt ze tot nieuwe ideeën. Natuurlijk zonder die tentoonstelling komt ze er ook wel op, maar ze heeft zo nu en dan teasers nodig, om geïnspireerd te raken. Inpsiratie en ideeën, is dat misschien niet hetzelfde? Wel leuk om over na te denken.

 5. @Mariëlle: dat heb ik ook. Ik zie iets en krijg een idee. Maar ik denk wel, zoals Karin hierboven schrijft, dat het een kwestie van DOEN is. Of misschien bestaan er wel hele geïnspireerde mensen die nooit iets maken… :-)

 6. @Marco Raaphorst:

  inspiratie kan ook alleen in je hoofd. en dan vervaagt het idee weer. maar, dat idee dat uit je hoofd gaat, is uiteindelijk geen goed inspiratievol idee geweest. de échte inspiratie is iets magisch, dat voel je in je lijf. in je buik. daar krijg je energie van. dat borrelt en moet uitgewerkt worden. en dan DOE je het.

 7. Oké, ik ga vandaag ‘gewoon’ er voor zitten.
  De rest komt vanzelf . . .
  :-p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.