Hoe verdelen Spotify en AppleMusic de poen?

Stel ik neem een Spotify of AppleMusic abonnement.

Scenario 1
De eerste maand van mijn abonnement vergeet ik de app op te starten.
Ik luister naar helemaal niets.
Hamvraag: Hoe wordt mijn 10 euro verdeeld onder de artiesten van Spotify/AppleMusic?

Scenario 2
De tweede maand luister ik naar 1 album op repeat.
Kind of Blue van Miles Davis.
Wederom de hamvraag: Hoe wordt mijn 10 euro verdeeld onder de erfgenamen van Miles Davis?

Weet iemand het antwoord op deze 2 scenario’s?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

11 reacties

  1. Simpel. Kind of blue doorlopend streamen levert de erfgenamen met een beetje geluk €0.005 cent op. Niks streamen dan gaat dat hele bedrag recht in de zak van Apple.

    1. Niks streamen gaat inderdaad dan in de zak van Apple. Logisch op zich. Doorlopend strepen op repeat telt als x-aantal plays van een song. Een song moet wel voor minstens x-procent gespeeld worden alvorens er royalties betaald worden. Zo heb ik het althans begrepen.

  2. Ik zit nog wat te rekenen. Stel ik speel elke dag 20 tracks af. 600 in een maand. Dat maal 0,005 levert 3 euro aan royalties op. Dat zou wel okay zijn naar mijn idee. Maar 20 tracks per dag is wel aan de hoge kant.

    1. 20 tracks per dag is veel? Volgens Last.fm kom ik gemiddeld aan meer dan 60 tracks per dag. Daar zitten er ook wat bij via Rdio, maar toch: bijna 2000 tracks per maand vooral via Spotify.

  3. Spotify betaalt in ieder geval inderdaad alleen per daadwerkelijk afgespeelde track, mits er minimaal 30 seconden naar geluisterd is. Hier was het inmiddels door Spotify geblokkeerde http://eternify.it op gebaseerd. Je kon artiesten daar “steunen” door in een oneindige loop steeds 30 seconden van een track te beluisteren.

    Overigens: aangezien slechts iets meer dan 20% van de Spotify-gebruikers een betaald account heeft (cijfers van Spotify zelf: https://press.spotify.com/au/information/ ), hebben ze jouw geld van de maand dat je Spotify vergeet op te starten hard nodig om al mijn gratis beluisterde tracks af te kunnen tikken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.