Het Manifest voor Wat Je Moet Doen

Hoeveel tips en trucs neem jij tot je? Er wordt nogal wat geschreven, zeker online. En iedereen noemt zich tegenwoordig al snel een expert. Natuurlijk geloof je dat niet allemaal maar je leest het wel. En heel af en toe zit er tussen al dat geleuter nog een aardige tip ook. Daar doe je het voor, toch fijn dat je dat hele stuk gelezen hebt, of niet?

Hoeveel van die dingen, van die tips, van die weetjes, zijn nu echt belangrijk?

Alles wat je vergeet is niet blijven hangen en is dus schijnbaar niet belangrijk. Ze werkt ons brein nu eenmaal. Je hoeft niet alles te onthouden. Het hoofd houdt wel van rust namelijk want denk je nu werkelijk dat ons lijf zo in elkaar zit dat het graag overbelast en overspannen wil worden?

Heel veel van het geleuter komt op hetzelfde neer. En schrijvers van tips en trucs willen jou niet zozeer helpen. Ben je mal zeg! Ze willen vooral dat hun stukjes gelezen worden en dat ze slim gevonden worden. Sommigen hebben er een sport van gemaakt en schrijven een paar keer per week stimulerende verhalen voor De Gemeente Die In Het Duister Tast.

Maar zo lastig is het allemaal niet hoor! De mens maakt het zichzelf vaak vooral lastig. Door bijvoorbeeld:

  • uitstelgedrag (lees: geen reet uitvoeren)
  • teveel naar anderen kijken
  • of nog erger: jezelf met anderen vergelijken.

Cut the crap! Voor mij komt het hier op neer:

  1. kijk niet naar wat anderen doen en laat hun mening jou niet in de weg staan
  2. doe wat je wilt doen en doe het zo vaak als je kunt

Resumé: wees stronteigenwijs en wees ijverig. Da’s alles.

Dus: zoek gewoon je eigenheid op. Dan is wat je doet zo volslagen uniek, zo volkomen op zichzelf staand. En als het op iets anders lijkt omdat je autonoom tot hetzelfde bent gekomen? Jammer dan, zo gaat dat nou eenmaal. Kijk bijvoorbeeld naar de overeenkomsten tussen Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Who cares? De kunsthistorici theoretiseren zich helemaal lijp over die twee. Lachen toch?

De meeste mensen zijn te schijterig voor eigenheid en verschuilen zich het liefst achter de massa. Voel jij je aangesproken? Doe er dan wat aan!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.