The Who in een afgetrapte voetbalkantine in Den Haag

Precies aan de vooravond van het nieuwe jaar op 31 december 2015 ontving Rob van der Werf van het legendarische Westend Drums een foto van 21 september 1965, gemaakt vlak voor een concert in de oude Marathon. Op de foto zien we de jonge bekkies van Pete Townshend, John Entwistle, Keith Moon en Roger Daltrey. Kortom: The Who in Den Haag!

Fotograaf: Fritz P.J. Al via Westend Drums
Fotograaf: Fritz P.J. Al via Westend Drums

De foto is een mooie aanvulling op het stuk van John van der Ree over die bewuste avond in ’65: ‘The Who in de Marathon – Keith Moon plays Westend; alsnog internationale furore’.

Het fenomeen: ‘Keith Moon drumt op een Westend set’ was éénmalig en moet in de historie van Westend drums bijgezet worden als een unicum van een ontmoeting tussen drummer en drums van afwijkende en tezelfdertijd bijzonder grote klasse.

Een stuk dat direct een tegenvraag bij mij opwierp: The Who speelde toch ook al eerder in Den Haag?

Ik stuurde een mailtje naar DirkJan Vos. Ergens had ik vernomen dat het allereerste overzeese optreden van The Who al in 1964 had plaatsgevonden, in een vage voetbalkantine. DirkJan vond het maar een vreemd verhaal.

Danelectro

Ik sloeg de Wikipedia van The Who erop na en vond informatie over een optreden uit 1964 voor 40 man en een paardenkop in een onbekende afgetrapte voetbalkantine in Den Haag. Ha, zie je wel!  En ineens schoot mij het verhaal te binnen over het allereerste optreden van The Who in Den Haag dat in het boek Haags Speelkwartier van Leo Blokhuis te lezen valt. Met daarin een aanvulling van bassist Rinus Gerritsen die een van die 40 toeschouwers bleek te zijn geweest. Hij raakte tijdens dat optreden op slag verliefd op John Entwistle z’n Danelectro bas. Om na het optreden de Haagse meesterverkoper Nico Servaas van de legendarische muziekwinkel Servaas te tippen om wat Danelectro bassen in te gaan slaan.

In het diepe ronkende laag van de Earring valt nog altijd de kenmerkende Danelectro-sound te herkennen.

the-who-haags-speelkwartier

Helaas, dat verhaal klopt niet helemaal. En nee, niet dat verhaal van Rinus want dat vond wel degelijk tijdens een concert van The Who in Den Haag plaats. Alleen niet in 1964. En ook niet in een afgetrapte voetbalkantine (*).

Uittenbogaard

De complete lijst van concerten die The Who in 1964 heeft gegeven sloeg ik erop na (zie Wikipedia pagina). Geen teken van Den Haag valt erin te ontdekken. Theo Uittenbogaard,  programmamaker voor radio en televisie, zat toendertijd op de middelbareschool en leverde regelmatig bijdragen aan AVRO’s jeugdomroep Minjon. In die hoedanigheid had hij ook radioreportage van het bewuste concert van The Who uit 1964 gemaakt, zo bleek uit de informatie op Wikipedia. Ik besloot Uittenbogaard via Wikipedia een bericht te sturen. In de tussentijd googelde DirkJan zijn telefoonnummer en besloot hem te bellen.

Hij bleek zich een jaartje te hebben vergist, deze Theo Uittenbogaard. Het was niet 1964 maar 1965 dat The Who in Den Haag voor het eerst heeft opgetreden. Uittenbogaard had de informatie zelf, met de inmiddels legendarische fout, op Wikipedia gezet. En die vage voetbalkantine bleek de Marathon te zijn. Helemaal niet vaag maar gewoon een bekende dancing waar ondermeer Q65 en de Golden Earrings regelmatig optraden in de 60-er jaren.

Ik zou bes’ nog wel een keertje,

net as vroegâh,

een nachie willen stappe,

op m’n Puch een wijffie hale,

en daarna danse in de Marathon.

O, o Den Haag – Harrie Jekkers

Tot slot, dat puntje van die eervolle vermelding dat Den Haag de stad zou zijn alwaar The Who haar eerste buitenlandse optreden zou hebben gegeven. Helaas, ook dat is niet waar. De tourlijst van 1965 laat overduidelijk zien dat The Who een paar maanden voor het concert in de “vage voetbalkantine” een tweetal concerten in Parijs heeft gegeven…

Zo, is dat verhaal ook weer helemaal opgerakeld.

* Om precies te zijn was de Marathon de kantine annex dancing van de rolschaatsbaan die aan de Savornin Lohmanlaan zat.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

7 reacties

  1. Ik heb een en ander gevolgd, samen met Marco en Rob. En het primeurtje was dat er nu voor het eerst een foto is opgedoken van dat concert van The Who in de Marathon in Den Haag. Is voor de popgeschiedenis en Den Haag een mooi en wat onbekend wapenfeit.

    Maar ik heb dus Theo Uittenbogaard gebeld. Telefoon bleef overgaan en wilde net ophangen en toen hoorde ik plots, Ja …. ?

    In een mail naar Rob schreef ik:

    “Vriendelijk gesprek van een kwartier en ik ben alle punten afgegaan. Hij heeft zich in de datum vergist en gaat de Wiki aanpassen. Hij mocht al niet meer van zijn ouders voor Minjon werken vanwege zijn school, maar in september 65 was hij net klaar met zijn eindexamen en kennelijk toen toch nog op pad gegaan. Hij heeft geen idee waarom. En toen gevraagd wat hij zich nog kon herinneren. Niet veel, hij had een interview met Daltrey dat vooral ging over mods en over kleding. Mogelijk geen opname van het concert. Hij denkt dat de opname niet meer aanwezig is, maar heeft mogelijk wel een getypt transcript van de reportage. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.