(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #179 – zengende funk

Ik probeer de hitte uit mijn huis te verdrijven. Werd tijd na ruim een week lang afzien. Te heet om gitaar te spelen. Te heet om een hoofdtelefoon op mijn knar te houden. Te heet ook in Het Kantoor bij ons op de 1e. Zo noemt mijn vriendin mijn studiootje. Zelf koos ik het koosnaampje Raapey Road voor mijn mancave maar misschien is Het Kantoor toch beter.

Lekker cynisch, want ik ben helemaal niet gebouwd voor het kantoor. De zinloosheid van onder zo’n systeemplafond te moeten zitten. Starend naar een flatscreentje. En altijd maar klagen over dat trage netwerk. Om telkens die kouwe gore koffie aan een kamerplant te moeten geven.

Moet je ook niet doen, gaat ‘ie dood van.

was getekend, je collega Bet Weter

Ik trek liever mijn shirt uit en ga als een chili pepper.


Anchor is niet fris bezig

Vriend Podnews slaat alarm: ‘Anchor could automatically delete your account without warning.’ Hellup!

Jonathan Mendonsa had a show removed last week from Anchor. “We found evidence of potentially infringing content in your podcast,” said a vague email from “Team Anchor”, and “as a result, it has been taken down”.

That wasn’t all. Jonathan’s Anchor account had, in fact, been completely deleted.

https://podnews.net/article/anchor-automatic-delete-accounts

Stembussen onlineradioawards.nl vanaf morgen geopend

Vanaf morgen 15 augustus kun je een maand lang op onlineradioawards.nl stemmen op jouw favoriete 1. online radiostation, 2. podcast, 3. online presentator/presentatrice en 4. online radio ambassadeur. Door die k#t corona wordt het één groot veilig online gebeuren, zo belooft de organisatie ons.

De jury van de Online Radio Awards 2020 bestaat uit:

  • Peter Contant (uitgever Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR)
  • Richard Otto (XS2RADIO, Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl)
  • Pierre Papa (radiocoach)
  • Isabelle Brinkman (podcaster, stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
  • Erik de Zwart (voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer)
  • Liedewij Hentenaar (directeur Radio Advies Bureau)
  • Mischa Blok (radio- en podcastmaakster NPO Radio 1)
  • Vincent Bijlo (cabaretier, podcaster en radio columnist)
  • Adam Curry (mediaondernemer/ podfather)

Wat je altijd over limiters wilde weten

Van de week schreef ik mijn definitieve stuk over limiters. Alles wat je over limiters wil, kunt en moet “moet” weten. Lees:

https://podpraat.nl/item/limiters/

De voordelen van nieuwe muziek

In de aflevering Why Do We Even Listen to New Music van de podcast The Pitchfork Review wordt ingegaan op de hamvraag waarom het goed is om naar nieuwe muziek te luisteren. Net als het wisselen van onderbroek schijnt dat dus heel gezond te zijn.

Hoe kun je Batman worden?

Via de man van Geel, de man van Kras, de man die Michiel van de Weerthof heet, kreeg ik een tip. Hij had die tip van Lieven die het op zijn beurt ongetwijfeld weer van zijn schoonzus of van zijn onderbuurman heeft. Podcasts zijn immers besmettelijker dan covid-19. Maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen.

Die tip was een wat oudere aflevering van Invisibilia. Daarin horen wij Alix Spiegel (die ook op het aankomende Podcastfestival zal spreken!). Het is een verhaal over verwachtingen en dat het goed is om ze te hebben. Zat ik onlangs nog over te praktiseren dat het ergens raar is om verwachtingen te hebben terwijl ze vaak niet uitkomen. Precies het omgekeerde dus.

Maar dit verhaal doet dus juist een poging aan te tonen dat het juist heel goed is om verwachtingen te hebben. Het verhaal gaat over een blinde man die zich vanaf kinds af aan niet heeft neergelegd bij het gegeven dat hij als blinde minder zou kunnen. Voor hem gold er geen grens. Hij klom in de hoogste bomen en leerde zelfs eigenhandig fietsen. Inderdaad, denken “dat zal ik toch niet kunnen” heeft weinig zin. En wat dat betreft sluit het, heerlijk onverwachts, toch aan bij mijn recente filosofietje over verwachtingen. Want verwachten dat je iets niet kunt is tenslotte ook een verwachting…

Je kunt verwachten dat je het niet kunt, of wel kunt, of alles er tussenin. Of misschien is de zondvloed wel nabij. Want zeg nu zelf, de menselijke geest is wappie, wappie, wappie, wappie…

Wat ik vooral uit het verhaal haal heeft niet zozeer met verwachtingen te maken als wel met het wegdrukken van de angst (duivel in de kop) en the sky als de limit stellen. Jezelf beperken op welke manier dan ook heeft natuurlijk geen enkele zin. Toch doen we dat allemaal regelmatig. We durven niet te dromen maar laten ons verlammen door angst. Angst die ons de mogelijkheden tot eigenhandig ontdekken en ervaren uit handen neemt. Met spijt op ons sterfbed tot gevolg.

Om dat te voorkomen, beluister die aflevering van 2 delen (klein uurtje tezamen):

https://www.npr.org/programs/invisibilia/378577902/how-to-become-batman

Bedank me maar later. En Michiel, Lieven en de onderbuurmannen en alle schoonzussen bovendien.

Och man/vrouw, wij podcasters!

Is dat hem weer? Ja joh! Doe een dansje in de regen. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.