George Martin overleden

Ringo Starr maakte vannacht op Twitter bekend dat George Martin overleden is.

George Martin staat bekend als de producer van The Beatles. Ook speelde hij regelmatig piano op legendarische Beatle songs. Zoals bijvoorbeeld op het geweldige In My Life:

In deze song werd de pianopartij op halve snelheid opgenomen omdat de partij te lastig was voor George om te spelen. Doordat hij op normale snelheid afgespeeld wordt klinkt de piano een beetje als een klavecimbel. Zelfs voor een leek valt op dat de notenkeuze klassiek aandoet. George was dan ook klassiek geschoold wat een mooie aanvulling op The Beatles bleek, die muzikaal ongeschoold waren. George heeft naar mijn idee altijd de perfecte balans weten te vinden tussen de klassieke regels van de muziektheorie en muzikale vernieuwing.

George was daarnaast ook arrangeur. Een geweldig arrangeur moet ik zeggen! Zonder hem had bijvoorbeeld Yesterday nooit dat mooie strijkkwartet gehad. En ook dirigeerde hij. George wegzetten als slechts een producer, zoals te vaak gedaan wordt, doet hem echt te kort.

Hij wordt ook wel de vijfde Beatle genoemd, hoewel je de 1e bassist van de Beatles, Stuart Sutcliffe zo ook zou kunnen bestempelen. En sommigen geven toetsenist Billy Preston die eer. Billy speelt mee op Get Back en was ook van de partij tijdens het legendarische concert op het dak van het Apple kantoor (lees: platenlabel Beatles).

Vrijwel alle Beatle hits zijn voorzien van zijn muzikale handschrift op een paar uitzonderingen na, hier en daar. Let It Be bijvoorbeeld die geproduceerd werd door Phil Spector en zijn Wall of Sound plasje er overheen deed (lees: overdadige violen).

George Martin¬†heeft de Beatles gevormd qua sound¬†en¬†arrangementen. En het was George die¬†foute harmonie als eerste opmerkte.¬†Om vervolgens het gevecht tussen verstand en gevoel tot een goed eind te brengen.¬†The Beatles songs¬†zitten¬†verankerd in een geniaal staaltje vakwerk: prachtige¬†melodie√ęn op een spannend bed van harmonie. Onder¬†toeziend oog van George Martin die het direct herkende, de vernieuwing, het nieuwe geluid.

George, rust zacht. Zonder jouw oren had de wereld heel anders geklonken.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.