Film Spotlight laat de noodzaak van goeie journalistiek zien

(Globe Staff Photo / Jim Davis)

Van het weekend zag ik de film Spotlight. Een film die al een tijd lang ruim in de prijzen (o.a. Oscar voor beste film) valt en waar ik dus verwachtingsvol naartoe wandelde. Die verwachtingen werden meer dan waargemaakt. Spotlight is een briljante verfilming van het verhaal over de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe die jarenlang onder de naam Spotlight zedenmisdrijven binnen de katholieke gemeenschap in Boston onderzocht.

Wie haalt de waarheid naar boven?

De film is een eerbetoon aan goeie journalistiek. Maar het laat ook zien dat het soms maar een haartje kan schelen of de waarheid komt helemaal nooit naar boven. Het massale misbruik door priesters in Boston werd jarenlang afgekocht tussen kerk en slachtoffers. Geheel onder het toeziend oog van advocaten.

Het team van Spotlight werd jarenlang aan alle kanten tegengewerkt. En de lange adem komt onder druk te staan. Een onderzoek van jaren dat een boel geld kostte en waarmee een enorm risico is genomen. Wat nu als het onderzoek tot niets had geleid?

Het werpt ook de vraag op: hoeveel zaken blijven liggen puur omdat het onderzoek teveel tijd en geld kost. Wie durft vandaag de dag het financiële risico van goeie onderzoeksjournalistiek te nemen?

De duivel: John Geoghan

Een van de priesters in Boston die op grote schaal kinderen misbruikte was John Geoghan. Hoewel de Katholieke Kerk van zijn misbruik afwist plaatste men hem toch telkens naar parochies waar hij in aanraking kwam met kinderen.

Halverwege de jaren 90 stapten 130 slachtoffers uit de anonimiteit. Het zou echter nog tot 2002 duren voordat deze viespeuken definitief tegen de lamp liepen. Het jongste slachtoffer was overigens slechts 4 jaar oud!

De duivelse priester werd overigens een jaar na zijn gevangenisstraf van slechts 9 jaar (!) vermoord door een medegevangene.

Uiteindelijk werden er dankzij Spotlight rechtzaken gevoerd tegen 70 priesters.

De macht van de Katholieke Kerk

De Katholieke Kerk van Boston heeft voor meer dan 30 jaar deze priesters het hand boven het hoofd gehouden. Zo ook de advocaten: “I just did my job!”

Mede door Spotlight kwam ook het massale misbruik in andere landen aan het licht. Zoals ook in ons land. Waar overigens tot op de dag van vandaag de zaken net als in Boston in het geheim worden afgehandeld. Het gaat in ons land om honderden zaken van misbruik door priesters! En de onderste steen is nog altijd niet boven!

De Kerk pretendeert de mensen hoop te geven. Maar als heel veel priesters fout zijn wie moet je dan nog vertrouwen?

Het antwoord ligt in de journalistiek.

Lees ook: The story behind the ‘Spotlight’ movie

(Omslagfoto: Globe Staff Photo / Jim Davis)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.