Een hoeraatje voor streaming: Dynamiek is het nieuwe HARD!

spotify-replay-gain

Sommige mastering engineers proberen nog steeds om een muziek​​track zo hard mogelijk te laten klinken. Zij geloven dat we nog in oorlog zijn, de loudness war. Nou, ik dacht het niet hoor!

War is over! Give peace a chance!

Een streaming-dienst zoals Spotify heeft Volume Normalisatie standaard geactiveerd ingeschakeld. YouTube? Ook. iTunes Radio / Music? Precies hetzelfde. En het werkt fantastisch.

Ik ben altijd een grote fan van Replay Gain / Volume Normalisatie geweest omdat het de volumeniveaus tussen tracks onderling op elkaar afstemt. Je zou Volume Normalisatie eventueel kunnen uitschakelen voor klassieke muziek, maar in het algemeen is het verbeterde evenwicht tussen de tracks gewoon super prettig qua luisterervaring. Kortom: niets doen aan die default instelling!

De meeste hard gemasterde tracks klinken overigens als stront als je hun geluidsniveau gaat compenseren. Er is niets meer aan te doen als alle dynamiek uit de muziek gesloopt is door de mastering engineer. En er zijn geen hulpmiddelen om de muziek weer dynamisch tot leven te wekken. Remastering is alleen een optie…

Wat nu? Wel nu, wij muzikanten kunnen tegenwoordig met een gerust hart onze muziek zo dynamisch mogelijk mixen/masteren en hoeven ons niet langer zorgen te maken of de tracks wel hard genoeg klinken. De vraag is dus anno 2016: klinken mijn tracks wel dynamisch genoeg? Zo ja, dan zal jouw muziek lekker op Spotify, YouTube en iTunes Music klinken.

P.S. Spotify maakt overigens gebruik van Ogg Vorbis op 320 kbps voor Premium-gebruikers. En dat klinkt gewoonweg fantastisch!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.